Începând cu acest an, în premieră la nivel internațional, ziua de 8 octombrie va marca Ziua internațională a podiatriei. Inițiativa dorește să devină cel mai mare eveniment dedicat sănătății piciorului. Prin această acțiune se urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța podiatriei ca profesie asociată actului medical, atât pentru publicul larg, cât și pentru profesioniștii și autoritățile din domeniul sănătății.
La evenimentul organizat de Federația Internațională a Podiatrilor sunt așteptate să participe organizațiile din întreaga lume, personalul medical precum și reprezentanți ai pacienților și ai sociatătii civile. De asemenea, evenimentul reprezintă un bun prilej pentru ca asociațiile profesionale de podiatrie din Europa și din întreaga să-și unească eforturile pentru a promova podiatria la nivel global.
În România, conceptul de podiatrie a fost introdus de Asociația de Podiatrie.Fondatorii au dorit înființarea acestei organizații având în vedere, în primul rând, problematica numarului mare de amputații realizate în România, dar și pentru a exista specialiști cu instruire specifică în îngrijirea sănătății piciorului.
„În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu 2015, anul când s-a înființat Asociația de Podiatrie. Considerăm extrem de importantă înființarea profesiei de podiatru și în România, având în vedere problematica amputațiilor, dar și raporarea la datele internaționale, care arată rolul podiatrului în echipa multidisciplinară care îngrijește piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni” a declarat Norina Gâvan, membru asociat al Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP) şi reprezentantul regional pentru Europa al DFoot International.
Federaţia Internaţională de Diabet estimează că, prin includerea podiatrilor în echipa multidisciplinară care îngrijeşte atât piciorul diabetic, cât şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. „La nivel mondial, profesia de podiatru este deosebit de apreciată datorită importanței sale în primul rând în prevenția și reducerea amputațiilor din cauza diabetului zaharat, dar și pentru alte multe afecțiuni neurologice, reumatologice, ortopedice și vasculare care afectează piciorul” a declarat și conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Asociației de Podiatrie.
Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea meseriei de podiatru, alături de informarea și educarea populației în domeniul îngrijirii eficiente a picioarelor.