Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftizologie „Marius Nasta”, a atras atenţia, miercuri, asupra expunerii la Radon, un gaz care se acumulează în locuinţe şi „favorizează apariţia cancerului pulmonar la adult şi a leucemiei la copil”.
„S-a vorbit de asocierea dintre cancerul pulmonar şi fumat, şi ştim că 70% dintre cancerele pulmonar sunt în legătură cu fumatul, dar trebuie să ne gândim ce facem cu ceilalţi 30% din oameni care fac cancer pulmonar şi n-au fumat niciodată. Datele statistice spun că 20% din ei fac cancer pulmonar ca urmare a expunerii la Radon, un gaz pe care nu-l simţim, care se acumulează în locuinţe şi care trebuie monitorizat în casele noastre. În Statele Unite sunt astfel de dispozitive. Persoanele pot să își cumpere kituri de monitorizare și, în trei luni, pot afla că locuințele lor sunt expuse la concentrații mai mari de Radon”, a precizat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, în cadrul Conferinţei „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social”, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Societatea Română de Pneumologie, în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor, ediția 2024.
„Radonul transformă persoana într-o sursă de radiaţii şi favorizează apariţia cancerului pulmonar la adult şi a leucemiei la copil. Deci, e nevoie de cercetare – acesta este mesajul meu direct”, a atras atenția șef lucr. dr. Beatrice Mahler.
Medicul a subliniat că este nevoie de o colaborare între unitățile medicale și universități, dar și „de o finanțare adecvată a cercetării, atunci când vorbim de bolile respiratorii”.
Managementul Conferinţei „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.