Trebuie să nu uităm că medicina din rural are două probleme, una care se rezolvă în mulți ani și una care are nevoie o intervenție imediată, a declarat prof. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în cadrul dezbaterii online „Medicina de familie în anul 2024 în mediul rural. Unde ne îndreptăm și ce soluții există”, organizată de Salvați Copiii România.
„Nu trebuie cârpit un sistem care mai degrabă nu merge, dar asta ia timp, are nevoie de finanțare, are nevoie de voință politică și are nevoie de transparență decizională și de management al fiecărui proiect în parte. Între timp vom vedea în continuare scenarii în care persoane se vor îneca la masă și vor muri pentru că nimeni nu știe să facă dezobstrucția căii aeriene, în care vor fi la accidentele de circulație filmulețe puse pe rețele de socializrae în loc să facă hemostaza primară la locul faptei. Ar trebui mers la rădăcina răului, la structura greșită de alocare de personal și de infrastructură, ar trebui găsite soluții ca să nu mai există morți prevenibile. Nu o spun eu, o spun dovezile de țări unde accesul la sistemul medical este dificil din rațiuni climatice, să nu uităm că tot nordul Finlandei și Norvegiei este în momentul în care vine iarna oarecum izolat și unde mortalitatea generală este cu mult mai mică decât în România, chiar dacă nu au în cătunul respectiv medic de familie. Mi se pare că nu am învățat nimic sau nu am rămas cu nimic bun de la pandemie. Apropo de e-learning și e-health, tot vorbim despre digitalizare, despre cumpărarea unor super computere, dar nu ne gândim la resursa umană care ar putea să facă foarte eficient măcar triajul urgențelor, lucrurile minore să rămână minore și soluționate pe plan local, iar deplasarea și infrastructura de mobilitate de descarcerare sau de intervenție rapidă să fie accesibilă într-un interval de timp cât respectăm ora de aur sau, în fine, șansele de tip curativ ale pacientului. trebuie să nu uităm că medicina din rural are două probleme una care se rezolvă în mulți ani și una care are nevoie o intervenție imediată bine „, a precizat medicul.
Prof. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a subliniat, totodată, importanța telemedicinei.
„Ce ar putea fi făcut în condițiile în care drumurile până la aceste comunități defavorizate, cabinetele de acolo, condițiile, infrastructura nu vor fi peste noapte mai bune, am putea sa ne uităm ce fac alții care de asemenea au distanțe foarte mari până la spitale performante sau până la asociațiile de medici de familie care oferă asistență pediatrică și m-aș referi aici la modelul american, la un articol publicat chiar acum doi ani, în plină pandemie care își dorea să analizeze accesul copilului către sistemul medical de medicina primară pediatrică în Statele Unite și propuneau, ca alternativă la dificultatea de vizită in person, telemedicina. O să ziceți că e utopic telemedicină în România, dar constatăm că în cele mai îndepărtate cătune există câte un telefon și acest telefon chiar are impact. (…) În studiul american, 40% din traumatismele pediatrice au fost rezultate prin video sau teleconferință cu familia respectivă. Eu cred că dacă am elibera puțin mâinile medicului de familie, ar avea timp și să fie empatic, și să fie răbdător, să facă și parte emoțională, și să facă și managementul aspectelor educaționale, de bullying, de dietă și de orice altceva care au devenit o problemă în societate”, a transmis prof. univ. dr. Mihai Craiu.