95% dintre cazurile ce necesită chirurgie cardiovasculară pediatrică, rezolvate în România

95% dintre cazurile care necesită chirurgie cardiovasculară pediatrică sunt rezolvate în România, a declarat marți prof. dr. Tammam Youssef, Director Medical Internațional al Grupului San Donato din Italia și coordonatorul proiectului de colaborare Italia-România.

”Noi, aproape de 10 ani, am ajuns să facem aici 95% din cazuri. 5% din cazuri nu le putem face aici, le trimitem la San Donato. Acolo sunt operați la fel cum sunt operați copiii italieni”, a declarat prof. Youssef în cadrul unei conferințe de presă susținută la Spitalul Marie Curie cu prilejul semnării Actului adițional de prelungire pentru încă trei ani a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice încheiat între Ministerul Sănătății, Grupul San Donato Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia și Asociația Inima Copiilor din România.

Medicul a mai spus că aproape 1.000 de copii cu boli ale inimii ce necesită intervenții chirurgicale se nasc în fiecare an în România. Din acest total aproximativ 150 reprezintă urgențe.

”În fiecare an se nasc cam 1.000 de cazuri. Din acest total 100-150 sunt urgențe. Urgențele acestea înainte mureau toate. Acum aproape nu mai moare niciun copil. Dacă nu se operează la noi, în România, avem un network aici la Marie Curie cu toate centrele din țară, știm fiecare copil nou-născut unde este și încercăm să îi găsim soluție. Aici în țară sau în străinătate, dacă este prea complex. Încă nu am ajuns la gradul unde trebuie să fim. Asta și din cauza spațiilor și din cauza complexității acestei specialități care este modernă în lume. A început să se dezvolte această specialitate de la anul 1995 încoace. Și noi, de zece ani, ne dezvoltăm dar perioada e foarte mică având în vedere complexitatea specialității. În alte țări există tradiție de 50 de ani”, a mai precizat prof. dr. Tammam Youssef.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.