A fost actualizat masterplanul de servicii de sănătate pentru șase județe din Moldova

Ministerul Sănătății

A fost actualizat masterplanul regional de servicii de sănătate pentru șase județe din Moldova. Noul “Plan regional privind serviciile de sănătate Regiunea Nord-Est”se regăsește într-un proiect de ordin al ministrului Sănătății, care urmează să înlocuiască planul actual, introdus prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.376/2016. Regiunea Nord-Est cuprinde județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui.

Potrivit referatului ordinului de ministru, masterplanurile au fost actualizate pentru a ține cont de modificările intervenit în structura spitalelor.

„La momentul elaborării planurilor regionale de servicii de sănătate în anul 2016 și, implicit, a master planurilor pentru cele trei regiuni, au fost folosite datele existente/validate la acel moment la nivelul instituțiilor furnizoare de informații, respectiv 2014 și 2015. În urma întâlnirilor organizate la nivelul regiunii de Nord-Est cu reprezentanții comitetelor județene și regionale, președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, managerii unităților sanitare din județ și cu alte persoane interesate, a reieșit necesitatea actualizarii acestora având în vedere modificările intervenite până în prezent în structura spitalelor și a existenței de date validate în 2017 sau 2018”, se arată în referatul ministerului Sănătății.

Spitalele din regiunea NE vor fi reorganizate pe trei nivele – un spital regional din Iași (SRU) care funcționează și ca spital de urgență la nivel înalt, oferind servicii de îngrijire cu o complexitate ridicată, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, care servesc întregii regiuni; alte servicii complexe, de tip terțiar, vor fi oferite in continuare, pentru populația din regiune de o rețea de spitale din Iași, care dispun de capacitatea de resurse umane și tehnologia necesară: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf Maria”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare”Pr. Dr. G.I.M. Georgescu”, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie”Cuza Voda”, Institutul Regional Oncologic Iași, Institutul de Psihiatrie „Socola”, Spitalul Clinic de Boli Infectioase” Sf Parascheva”).

Potrivit masterplanului actualizat, activitatea spitalelor din cele șase județe va fi reorganizată pe tri nivele. Astfel, va exista un spital regional din Iași (SRU) care funcționează și ca spital de urgență la nivel înalt, oferind servicii de îngrijire cu o complexitate ridicată, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, care servesc întregii regiuni. Alte servicii complexe, de tip terțiar, vor fi oferite in continuare, pentru populația din regiune de o rețea de spitale din Iași, care dispun de capacitatea de resurse umane și tehnologia necesară: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf Maria”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare”Pr. Dr. G.I.M. Georgescu”, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie”Cuza Voda”, Institutul Regional Oncologic Iași, Institutul de Psihiatrie „Socola”, Spitalul Clinic de Boli Infectioase” Sf Parascheva”.

În celelalte cinci județe, spitalele județene vor funcționa ca spitale de urgență, care oferă asistență medicala și chirurgicala complexă, inclusiv servicii de spitalizare de zi și terapie intensivă. Aceste spitale au, de asemenea servicii ambulatorii integrate și facilități avansate de diagnosticare și tratament. Spitalele municipale, spitalele de monospecialitate completeaza furnizarea serviciilor medicale complexe, pentru populația din județ.

Spitale care deservesc comunitatea locală oferă cel puțin servicii spitalicești de bază, servicii alternative în ambulatoriu, îngrijiri spitalicești de zi, investigații clinice de bază pentru diagnosticare și tratament.

Diferitele reabilitări și dotări cu proiectele de echipament vor fi efectuate în spitale de valoare strategică pentru rețeaua regională de spitale. La nivel regional, vor continua proiectele incepute din diferite surse de finanțare si se vor identifica noi solutii pentru reabilitarea fizica, extinderea si dotarea cu echipamente de diagnostic si tratament.

Masterplanul serviciilor sanitare pentru regiunea nord-est este în transparență decizională timp de zece zile pe site-ul Ministerului Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.