Gripa evoluează epidemic, numărul cazurilor s-a dublat într-o săptămână

Gripa evoluează epidemic, numărul cazurilor s-a dublat într-o săptămână. Numărul deceselor cauza de gripă a ajuns la 18, iar cel al cazurilor de gripă clinică la nivel național este aproape dublu față de săptămâna trecută,  a ajuns la 7.022 de cazuri, față de 3.645, anunță Institutul Național de Sănătate Publică. A crescut foarte mult și numărul îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute.
Se reaminteşte populaţiei că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa. De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.
În spitale, este recomandată limitarea accesului vizitatorilo, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea maștii de către pacienți în UPU, pe traseul de la UPU la salon si cand paraseste salonul de izolare/grupare.
Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, de echipament de protectie de igienă. De asemenea se reamintește importanța respectării protocoalelor de management al cazului de gripa, inclusiv severă, al contacților si al focarelor, precum și instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fara a astepta rezultatul de laborator.
Ministerul Sănătății anunță că a finalizat achiziția celor 35 000 de doze de vaccin gripal suplimentare pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Începând de mîine, noile doze de vaccin gripal vor fi distribuite de furnizor către direcțiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie.
Până la data de 02.02.2020 au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii. Conform informării ANMDM, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.