Ministerul sănătății din Republica Democrată Congo (RDC) a anunțat a anunțat începerea unui studiu clinic randomizat pentru a evalua eficacitatea și nivelul de siguranță al terapiilor anti-Ebola disponibile la acest moment. Este vorba despre primul studiu internațional, multicentric, organizat la inițiativa și sub supravegherea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care va colecta și va analiza date relevante despre profilul de siguranță și eficacitate al mai multor medicamente anti-Ebola folosite experimental.
„În timp ce eforturile noastre se concentrează asupra stopării acestei epidemii, demararea studiului clinic randomizat în RDC este un important pas către mult-așteptata descoperire a unui tratament anti-Ebola care să salveze vieți”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat de presă dat publicității cu prilejul demarării studiului.
Până în acest moment, persoanele din zonele afectate de epidemii de Ebola – cum este Republica Democrată Congo – au fost tratate conform unui protocol elaborat de OMS, folosindu-se diferite tratamente experimentale care și-a dovedit siguranța și eficiența doar în cadrul unor teste de laborator. Tratamentele au fost administrate doar în cazul în care riscul de contractare a bolii depășea riscul asociat administrării unui tratament experimental și doar după obținerea unui consimțământ informat, conform unui protocol etic strict – MEURI (Monitored Emergency Use of Unregistered and Investigational Interventions). Însă protocolul MEURI nu este proiectat să evalueze comparativ eficacitatea și siguranța diferitelor tratamente.
Din acest moment, odată cu demararea studiului clinic, terapiile vor fi atribuite pacienților la risc randomizat, respectând protocoalele stricte incluse în designul studiului, pentru a evalua comparativ eficacitatea și siguranța. Toate datele colectate vor fi standardizate și analizate pentru a extrage concluzii bazate pe dovezi cu privire la eficacitatea tratamentelor experimentale. „Pasul uriaș pe care RDC îl face cu acest prilej ne va ajuta să lămurim ce tratamente funcționează cel mai bine și să salvăm numeroase vieți în anii care vor urma. Sperăm ca, într-o zi, moartea și suferința cauzate de Ebola să rămână în urma noastră”, a mai declarat președintele OMS. „Țara noastră se confruntă cu epidemii de Ebola mult prea des. Asta înseamnă însă că avem o expertiză unică în combaterea acesti boli. Studiile clinice vor continua să extindă această expertiză în timp ce noi vom continua să luăm măsuri pe toate fronturile pentru stoparea epidemiei curente”, a declarat dr. Olly Ilunga, ministrul sănătății al RDC, în cadrul aceluiași comunicat.