Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan București a fost finalizat, a declarat primarul Bucureștiului, Gabriela Firea.
Următorul pas este ca indicatorii tehnico-economici să fie supuși aprobării Consiliului General al Municipiului București, pentru ca Primăria Capitalei să poată organiza, ulterior, procedura de contractare a serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție.
”Spitalul Metropolitan Bucuresti, primul spital inteligent din România, care va putea concura cu cele mai moderne unități medicale din lume, devine realitate, așa cum am promis anul trecut. Avem finalizat Studiul de fezabilitate, iar în martie 2020 vom începe lucrările la Spitalul Metropolitan! Acesta va avea aproape 1.000 de paturi, din care 750 pentru spitalizare continuă, 31 de săli de operație, dar și săli pentru investigații imagistice și medicină nucleară. Spitalul va asigura pentru bucureșteni și pacienții din țară nu doar servicii medicale la standarde de excelență, ci și funcții complementare, centru de excelență și campus universitar”, a declarat primarul general Gabriela Firea, citată într-un comunicat.
Potrivit proiectului, complexul va include trei corpuri de clădire cu destinația spital, un turn cu 12 etaje dotat cu heliport și în cadrul căruia se vor regăsi spații de cazare pentru rudele pacienților și cabinete medicale, o clădire pentru grădiniță și creșă, un bloc cu locuințe pentru personalul medical și spații verzi. Unitatea va avea un Compartiment de Primiri Urgențe.
Investiția este de 400 de milioane de euro, pentru clădirea spitalului și dotări. Clădirea Spitalului Metropolitan, circuitele medicale precum și dotarea cu aparatură ultramodernă se vor finaliza în trei ani, potrivit Primăriei.
Anual, vor fi tratați în regim de spitalizare continuă circa 45.000 de pacienți, iar în sistem ambulator, peste 280.000.
Structura spitalului a fost proiectată astfel încât să existe o organizare funcțională, și nu una strictă pe specialități.
„Intenționăm să realizăm departamente funcționale, dedicate unui tip de patologie, nu unei specialitati. De exemplu: o anumită structură a spitalului va fi dedicată sănătății mamei si copilului intr-un concept care uneste obstetrică, ginecologia, neonatologia, sectiile de prematuri, clinicile de fertilizare in vitro, astfel ca toate problemele legate de copil si de mama sa fie rezolvate acolo prin echipe multidisciplinare. Depinde și de evoluția actualei legislații. Un alt exemplu: ne-am gandit sa avem un centru de cardiologie complex care sa includa tehnicile de cardiologie interventionala moderna ajutate evident de un departament de imagistica care va cuprinde toate, pe langa radiologie conventionala, tomografie, RMN, medicina nucleara, si de asemnenea instrumentele pentru radioterapie.
Pacientii neurologici vor avea, de asemenea, un departament dedicat nu numai pentru diagnosticul si tratamentul prompt al accidentelor vasculare cerebrale dar si departamente neurochirurgie si de radiologie interventionala asociată”, a explicat Ablachim Turkes, director medical ASSMB.