A fost inaugurat Centrul de Cardiologie al Spitalului Clinic ”Prof. Dr. Theodor Burghele”

Noul Centru de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic ”Prof. Dr. Theodor Burghele” București a fost inaugurat marți. Centrul de Cardiologie dispune de cabinete medicale de consultații, sală pentru testarea de efort, cabinete de ecografie cardiacă, precum și ecografie cardiacă transesofaciană. Numărul pacienților care vor beneficia de servicii medicale în cadrul Centrului este estimat la 10.000 pe an.

”Spitalul Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele are, începând de astăzi (marți – n.r.), un Centru de Cardiologie modern, care dispune de toate dotările necesare pentru a asigura activitățile ambulatorii de specialitate la un înalt nivel și în condiții de deplină siguranță pentru pacienți. Valoarea totală a investiției realizate depășește 150.000 de euro, fondurile fiind asigurate aproape integral din contribuții private”, potrivit unui comunicat de presă al unității medicale.

Potrivit sursei citate, ideea realizării unui Centru de Cardiologie separat, în curtea Spitalului Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele, a apărut în perioada stării de alertă generată de pandemia de COVID-19, când restricțiile impuse au îngreunat accesul pacienților la servicii medicale.

”Bolile cardio-vasculare sunt principala cauză de mortalitate și trebuie să luăm măsuri. Spitalul Burghele are o secție de Cardiologie universitară renumită și, întrucât numărul de pacienți este foarte mare, iar pandemia a impus noi restricții, s-a conturat nevoia foarte mare de a realiza un centru ambulatoriu, cu servicii medicale în ambulatoriu, cu circuite separate, în condiții de securitate pentru pacienți”, a declarat dr. Turkes Ablachim, coordonatorul Centrului de Cardiologie.

Centrarea către urmărirea ambulatorie a pacientului este extrem de importantă, a subliniat prof. univ. dr. Adriana Ilieșiu, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Prof. Dr. Theodor Burghele.

”Bolile cardio-vasculare sunt extrem de frecvente, pacienții trebuie diagnosticați și monitorizați, iar spitalele trebuie degrevate de cazurile care nu sunt foarte grave”, a afirmat prof. univ. dr. Adriana Ilieșiu.

În cadrul Centrului de Cardiologie va fi pus accentul și pe domeniul cardio-oncolgiei, întrucât ”detectarea precoce a toxicității cardiace este de mare importanță în managementul tratamentului oncologic, permițând evitarea unor complicații cardiovasculare fatale, precum și ajustarea dozelor de citostatice la pacienții vulnerabili”.

”Subspecialitatea de cardio-oncologie devine din ce în ce mai proeminentă, pentru că bolnavii cu neoplasm trăiesc mai mult, iar această medicație eficientă anti- neoplazică poate să dea, de fapt, reacții adverse cardio-vasculare, iar descoperirea lor din timp și tratatrea îi vor face să supraviețuiască mai mult și să aibă o calitate a vieții mai bună”, a explicat prof. univ. dr. Adriana Ilieșiu.

În cadrul Centrului, se realizează bilanțul cardiovascular pentru pacienții cu hipertensiune, dar și pentru pacienții cu tratamente oncologice, care trebuie supravegheați pentru toxicitatea cardiacă a citostaticelor.

”Pe lângă consultul cardiologic, electrocardiograhe și monitorizare Holter EKG, avem posibilitatea de a face ecografii cardiace performante 2D și 3D, precum și ecografii transesofagiene”, a mai spus prof. univ. dr. Adriana Ilieșiu.

La inaugurarea Centrului de Cardiologie a participat și rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, prof. univ. dr. Viorel Jinga, șeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic ”Prof. Dr. Theodor Burghele”.

”În primul rând ca medic al Spitalului, vom beneficia noi urologii de consulturi interdisciplinare mult mai bune. La Urologie, pacienții au, de regulă, vârste peste 60 de ani, iar bolile cardiologice sunt mult mai multe la acești pacienți. Ca rector al UMF ”Carol Davila” sunt bucuros că în cadrul Centrului se poate face pregătirea studenților și mai ales a rezidenților în condiții foarte bune. În plus, cercetarea, un alt element foarte important al Universității, va fi foarte bine realizată aici”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

”În plus, în spate este un parc şi Primăria Capitalei a declanşat competiţie de bugetare participativă şi am reuşit să câştigăm un proiect astfel că probabil în ianuarie – februarie parcul va arăta cu totul altfel, obţinând premiul pus în joc de Primăria Capitalei de 500.000 lei. S-a făcut deja şi proiectul. Vom avea un parc cu totul deosebit. Vor fi şi alte proiecte prin această bugetare participativă a primăriei şi ne vom înscrie din nou”, a adăugat rectorul UMF ”Carol Davila”.

Coordonatorul Centrului de Cardiologie a precizat, de asemenea, că alte proiecte viitoare vizează realizarea unui laborator de angiografie intervenţională, a unui laborator de electrofiziologie, dotarea cu un RMN cardiac, dar şi amenajarea ambulatoriului de Urologie.

„Ne dorim ca în viitorul apropiat să reuşim realizarea unui laborator de angiografie intervenţională atât de necesar pentru pacienţii cardiologici, un laborator de electrofiziologie. (…) Poate vom reuşi să completăm întreaga gamă de investigaţii cardiologice cu un RMN cardiac. (…) În curând dorim să aplicăm la realizarea unui proiect de amenajare a ambulatoriului de urologie”, a declarat dr. Turkes Ablachim.

Pacienții se pot prezenta la Centrul de Cardiologie cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.