A fost lansat Forumul Român de Diabet

În România, una din zece persoane este diagnosticată cu o formă de diabet, iar 11,6% din persoanele diagnosticate sunt internate cel puțin o dată pe an din cauza complicațiilor diabetului. La complicații se ajunge pentru că persoanele cu diabet nu conștientizează gravitatea bolii din perspectiva impactului pe care aceasta o poate avea asupra întregii stări de sănătate.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu diabet, astăzi a fost lansat Forumul Român de Diabet. Acesta este o platformă de colaborare care reunește asociații de pacienți, autorități din mai multe domenii, societăți medicale și reprezentanți ai producătorilor de medicamente. Forumul își propune să creeze un cadru de colaborare care să schimbe perspectiva asupra diabetului, punând accent pe dezvoltarea integrată și multidisciplinară a politicilor publice din domeniu.

 

Măsuri pentru depistarea precoce a diabetului zaharat

 

Diabetul poate fi combătut printr-o viziune complexă și îndrăzneață, care include măsuri imediate în domeniul educației populației, prevenției, depistării timpurii și managementului integrat al pacienților.

„Asigurarea celei mai bune îngrijiri pentru persoanele cu diabet din România trebuie să fie prioritatea centrală pentru medicii implicați în managementul diabetului zaharat. În acest sens, colaborarea cu autoritățile din sănătate, dar și cu celelalte instituții și entități reprezentative din domeniu, reprezintă un capitol fundamental pentru Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care va fi întotdeauna alături de persoanele cu diabet, inițiind demersuri ce au drept scop îmbunătățirea politicilor de sănătate realizate în sfera diabetului zaharat”, a declarat inițiatorul demersului, prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

La rândul său, prof. dr. Gabriela Roman, președinta Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, afirmă că lansarea Forumului Național de Diabet reprezintă un demers important care ține de responsabilitate. „Îmbunătățirea continuă a îngrijirii persoanei cu diabet trebuie să reprezinte obiectivul nostru în fiecare moment. În ultimii ani, s-au realizat pași importanți spre creșterea calității îngrijirii persoanelor cu diabet, de menționat programul de insulinoterapie cu pompe de insulină și sistemele de monitorizare continuă a glicemiei, pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1. Dar mai sunt încă multe de făcut, inclusiv în diabetul zaharat tip 2, care reprezintă majoritatea cazurilor și care se asociază cu multiple complicații invalidante”, a declarat Gabriela Roman.

 

Acțiuni integrate și o gestionare eficientă

 

Sorin Iancu, coordonatorul grup de lucru pentru diabet din cadrul Asociație Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, spune că este nevoie de dezvoltarea unor acțiuni integrate pentru diminuarea incidenței diabetului și gestionarea eficientă a acestuia „Astăzi am pus bazele unei colaborări pe termen lung, pe care dorim să o dezvoltăm în perioada următoare, alături de toți cei prezenți – comunitatea medicala, autorități din diverse domenii, parlamentari, asociații de pacienți și industrie”, a afirmat reprezentantul ARPIM.

„Persoana cu diabet trebuie să beneficieze de o îngrijire complexă, plecând de la medicul diabetolog, dar și cu o abordare multidisciplinară, deoarece putem vorbi atât de prevenția, cât și de posibila existență a unor afecțiuni asociate sau complicații”, a afirmat Maria Mesaroș, președinta Federației Asociațiilor Române de Diabet.

„În contextul unui management integrat al diabetului zaharat, educația persoanei cu diabet este o componentă esențială pentru un control eficient al bolii, prin care complicațiile asociate acesteia să fie prevenite, respectiv impactul asupra calității vieții să fie cât mai redus. Educatorul în diabet are un rol de bază în ecuație, de aceea este foarte important ca acesta să facă parte din echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanei cu diabet”, a declarat conf. dr. Cornelia Bala, președinta Asociației Române de Educație în Diabet.

 

Prevenție prin educație

 

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, prezentă la eveniment, a vorbit despre importanța prevenției. „Vreau să știți că părerile specialiștilor nu sunt consultative, ele stau la baza politicilor de sănătate elaborate la Ministerul Sănătății. Anul acesta este momentul să acționăm mai mult în domeniul prevenției. Este necesară crearea unei platforme comune a Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru a dezvolta principii noi pentru educație, pentru sănătate”, a declarat Sorina Pintea.

Prof. dr. John Nolan, directorul executiv al Forumului European de Diabet, a felicitat România pentru că este prima țară din Europa care lansează un Forum Național de Diabet, ca răspuns la apelul Forumului European de Diabet. „În pofida multor progrese în domeniul cercetării și al tehnologiei în ceea ce privește diabetul, rezultatele clinice rămân slabe. Diabetul continuă să provoace suferințe importante și mortalitate prematură la costuri enorme pentru societate”, a atras atenția John Nolan.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.