A fost publicat studiul de fundamentare al Clinicii Multifuncționale „Dr. Calistrat Grozovici” de la Institutul „Matei Balș”

Studiul de fundamentare pentru construirea Clinicii Multifuncționale „Dr. Calistrat Grozovici” corp A și corp B a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba de Hotărârea de Guvern nr. 920/2018, care a apărut în Monitorul Oficial din 27 noiembrie 2018.

 

Noua clinică va avea 636 de paturi

 

Noua clinică va fi amplasată pe un teren de 7.000 mp care aparține Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, în locul unde în prezent se află mai multe clădiri în stare avansată de degradare, și va fi construită în maximum doi ani și jumătate. Însă durata de realizare, care include proiectare, construcţie şi operare, este de 17,5 ani. Clinica „Dr. Calistrat Grozovici” va avea 636 de paturi, multiple cabinete de consultaţie, săli de operaţie, laboratoare de cercetare, săli de învăţământ, dar şi aparate moderne pentru a asigura un act medical de înaltă calitate. Investiţia totală a proiectului se ridică la 650 de milioane de lei. Clinica va fi ridicată printr-un contract de parteneriat public-privat.

Construirea Clinicii Multifuncționale „Dr. Calistrat Grozovici” este cuprinsă în planul strategic de dezvoltare al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” pe perioada 2014-2020. Scopul investiției este creșterea performanței clinice și financiare, prin identificarea practicilor eficiente, utilizarea resurselor adecvate și realizarea unui act medical superior, cu cât mai puține erori, care ar urma să aducă avantaje competitive pentru spitalele din sistemul de stat.

Problema identificată ca prioritară este necesitatea dezvoltării infrastructurii spitaliceşti, în vederea îmbunătăţirii performanţei clinice şi financiare a activităţilor institutului, fapt care va duce la creşterea siguranţei şi a gradului de satisfacţie a pacientului, se arată în studiul de fundamentare. Noul concept arhitectural va asigura o circulaţie generală fluentă şi funcţională, atât a pacienţilor, cât şi a personalului medico-sanitar şi auxiliar. Centrele de diagnostic şi tratament vor permite separarea fluxurilor de operaţiuni pe tipuri de afecţiuni, printr-o succesiune logică a îngrijirilor medicale, atât în scop curativ, cât şi în scop de cercetare clinică.

 

Construcții vechi și risc crescut de infecții nosocomiale

 

Institututul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș”, cel mai mare centru de tratament și prevenție a patologiei infecțioase din România, de interes strategic național, este structurat în sistem vechi, pavilionar. Investiția ar fi necesară în urma identificării mai multor probleme printre care: pavilioanele cu structură învechită, un număr ridicat de consultații la camera de gardă, care necesită suplimentarea semnificativă a activității medicale, perioade crescute de spitalizare, număr mic de paturi, rată mare de utilizare a paturilor care crează riscul de apariție a unor infecții nosocomiale și imposibilitatea internării unor pacienți noi, lipsa interconectării pavilioanelor prin căi de acces facile și rapide, pentru maximizarea accesului și scurtarea timpilor de așteptare la investigațiile paraclinice și de laborator de specialitate.

Clinica Multifuncţională „Dr. Calistrat Grozovici” va fi formată din două corpuri de clădire destinate clinicii medicale și de cercetare. În Corpul A vor exista unitatea de urgență, două unități ATI, un bloc operator cu cinci săli, o unitate de ambulatoriu, cabinete de consultații, imagistică, un centru de radioterapie, săli de cursuri pentru studenți, săli de ședințe și un heliport care va fi amplasat pe clădire. Corpul B va avea camere de gardă, serviciul de internări/externări, ambulatoriu, cabinete pentru consultații, laboratoare, camere pentru recoltări de analize, cabinete pentru asistente, farmacie, bloc de cercetare cu laboratoare  și spații de cazare.

 

Peste o mie de locuri de muncă

 

În studiul de fundamentare este precizat faptul că impactul pozitiv care va fi înregistrat atât în perioada de implementare a investiției, cât și după aceea îl reprezintă locurile de muncă nou create. Se estimează că, în faza de execuție a lucrării, vor fi angajați 200 lucrători, iar ulterior vor fi create 880 de noi locuri de muncă din care 85 cadre superioare (medici) și 795 cadre medii și personal auxiliar.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.