A început Conferința Națională a Medicamentului

Conferința Națională a Medicamentului

În perioada 20-21 septembrie la București se desfășoară Conferința Națională a Medicamentului cu tema „Siguranța pacientului și farmacovigilența – Reglementare – Comunicare etică – Acces”, eveniment organizat în premieră în România, în parteneriat instituțional cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), care asigură caracterul tehnic, sub egida Ministerului Sănătății, a Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului și a Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.

 

Șansa la viață

 

„Sănătatea populației este un deziderat important al oricărei societăți. Medicamentele înseamnă în anumite situații șansa la viață, mai ales în afecțiunile grave, și, când vorbim despre medicamente, trebuie să ne referim în primul rând la siguranța medicamentelor, la administrarea corectă a acestora doar la recomandarea specialiștilor. De aici, importanța acestui eveniment organizat în premieră în România, care reunește peste 40 de speakeri români și străini”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, coordonatorul științific al evenimentului.

La conferință participă autorități din domeniul sănătății și din zona de reglementare a medicamentului, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai profesioniștilor din sănătate – medici, farmaciști, care dezbat cele mai importante subiecte și aspecte referitoare la siguranța medicamentului în beneficiul pacientului.

„Problematica medicamentului este un subiect important atât la nivel internațional cât și național. Ne-am alăturat acestui eveniment deoarece obiectivul central al conferinței, și anume lansarea unei platforme de discuții și colaborare între toți factorii din România implicați în problematica medicamentului, vine în completarea priorității Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale de a contribui la protejarea și promovarea sănătății publice prin activități specifice” a declarat dr. Alexandru Velicu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

 

Siguranța medicamentelor și farmacovigilența

 

Teme importante pe agenda evenimentului se referă la obiectivele în domeniul medicamentului în contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, implementarea politicilor și a structurilor de HTA în România, farmacovigilența și raportarea reacțiilor adverse, profilul de siguranță al vaccinurilor, falsificarea medicamentelor vs. siguranța pacientului.

Reprezentanții ANMDM au prezentat datele raportate în România în privința reacțiilor adverse. Numărul reacțiilor adverse suspectate raportate pe teritoriul României a fost de 2.401 în 2015 (din care 6,5% la vaccinuri), 4.928 în 2016 (din care 6,5% la vaccinuri), 5.235 în 2017 (din care 6,5% la vaccinuri). Anul acesta, până la 15 august, au fost raportate 3.615 reacții adverse la medicamente, din care 6,5% la vaccinuri.

„În monitorizarea siguranței medicamentelor, este foarte importantă practica clinică. Mă refer aici la gradul de informare a clinicienilor în ceea ce privește principiile farmacovigilenței și practica în conformitate cu acestea, deoarece are un impact important asupra calității asistenței medicale. Formarea și educarea profesioniștilor din sănătate în domeniul siguranței medicamentelor, crearea unui schimb de informații coerent între centrele medicale naționale, coroborarea experienței clinice cu politicile de sănătate precum și informarea publicului larg în acest domeniu sunt elementele care servesc împreună unei îngrijiri eficiente a pacienților”, a mai declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, coordonatorul științific al evenimentului.

 

Platformă de dezbateri independente

 

Evenimentul își propune să lanseze o platformă de discuții independente pentru dezbaterea celor mai importante subiecte referitoare la siguranța medicamentului în beneficiul pacientului și să aducă în atenția experților și autorităților din România cele mai relevante informații privind siguranța pacientului și farmacovigilența, precum și reglementările naționale și internaționale în domeniu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.