A încetat din viață profesorul George Litarczek

Joi, 14 martie 2019, s-a stins din viață profesorul George Litarczek, considerat de cei mai mulți ctitorul și șeful de școală al anesteziologiei și terapiei intensive din România.

 

Născut la Boston, într-o familie de medici români

 

George Litarczek s-a născut la Boston, în Statele Unite ale Americii, la 22 decembrie 1925, într-o familie de medici. A ajuns în România în 1927, iar primele limbi învățate au fost engleza și germana, apoi româna.

Ca elev de liceu, a avut propriul laborator de chimie acasă, a lucrat în biologie experimentală și a făcut stagii de voluntar în laboratoarele spitalului la care lucra tatăl său (Colentina).

Tot la îndemnul tatălui, a intrat ucenic voluntar la un atelier auto, unde a deprins lucrul cu uneltele, precizia, înțelegerea tehnicii și organizarea lucrului.

A absolvit liceul „Spiru Haret” în 1944, după care a urmat cursurile Facultății de Medicină din București.

 

Prima anestezie generală cu intubație traheală din România

 

George Litarczek și-a început cariera medicală ca extern-intern la Clinica de chirurgie de la Spitalul Colțea, condusă de Nicolae Hortolomei. Acolo s-a întâmplat întâlnirea fericită dintre tânărul cu multe talente și disciplina care abia se năștea în lume, anesteziologia.

Iată cum povestește el însuși momentul și circumstanțele: „Devenisem intern în clinică în anii 1948-49. La venirea mea, profesorul Hortolomei mi-a arătat un aparat curios, pe care îl adusese din America, unde făcuse o călătorie în vara precedentă. Era un aparat de anestezie Forreger, model Texas. Se apucaseră să lucreze cu el Dan Setlacec și Traian Ștefănescu, dar de fapt nimeni nu știa de ce cap să-l apuce. Profesorul, care mă poreclise Șurubel pentru abilitățile mele tehnice, mi-a zis să mă apuc eu de el. Ceea ce am și făcut și, deprinzându-i secretele, am dat cu el o serie de anestezii generale cu eter-oxigen pe mască. În luna ianuarie 1951, m-am dus la clinica de ORL de la Spitalul Grivița, condusă de profesorul Țețu, și acolo m-am acomodat cu anatomia căilor respiratorii superioare și cu tehnicile de laringoscopie și bronhoscopie.

După acest «antrenament în regiune», am ajuns ca la 3 martie 1951 să fac prima intubație traheală și să dau anestezie generală, în garda de noapte, unui copil de 12 ani, internat și operat de urgență, pentru o fractură deschisă de tibie. Chirurg a fost dr. Constantinescu-Ialomița, plecat în SUA din anul 1956. Intubația am făcut-o după inducție cu eter pe mască și aprofundarea anesteziei până la un nivel în care nu am mai avut reacție la atingerea glotei cu laringoscopul.” (sursa: Dora Petrilă și Martin S. Martin, Spitalul Fundeni: Istorie și destine, Editura Humanitas, 2004)

Aceasta a fost prima anestezie generală cu intubație traheală din România, realizată de George Litarczek, în 1951, la vârsta de 26 de ani.

 

Prima secție de profil

 

După cum scrie Martin S. Martin, primul curs de specializare în anestezie pentru medici, în România, a fost inițiat de Ministerul Sănătății în 1951. Cu această ocazie, tânărul chirurg George Litarczek a demonstrat altor câțiva chirurgi voluntari noile tehnici de anestezie. La final, toți participanții, inclusiv cel care fusese și profesor și cursant, au primit o diplomă care a confirmat intrarea lor în noua specialitate medicală, numită pe atunci anestezie-reanimare. La cinci ani după acest moment, avea să publice prima carte de anestezie din România: „Anestezie, probleme teoretice și practice” (Editura Medicală, 1956), în care apare listat ca al patrulea autor, deși, în realitate, el era autorul.

Prima secție de profil a fost înființată la Clinica de Chirurgie de la Spitalul Colțea, apoi s-a mutat, împreună cu chirurgia, la noul Spital Fundeni, în anul 1960. De atunci, șeful secției și ulterior șeful clinicii de Anestezie și terapie intensivă, George Litarczek a educat peste o mie de medici anesteziști-intensiviști, care au format rețeaua națională de specialitate.

Tot el a pus bazele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă (SRATI).

Pentru calmul său din sala de operație și pentru gândirea limpede de care a dat dovadă în momentele critice ale intervențiilor, și-a atras din partea colegilor (mai exact, dr. Dora Petrilă) porecla „Kaltes Herz” (în germană, inimă rece).

 

Comunitatea medicală este, de astăzi, mai săracă

 

După cum scria prof. dr. Dorel Săndesc, la aniversarea de 90 de ani a profesorului Litarczek, „Generația noastră de medici ATI-iști are marea șansă să fie contemporană cu pionierii, protopărinții acestei specialități. Legătura strânsă cu ei ne dă energia necesară să ducem mai departe ștafeta extraordinară pe care ne-au predat-o”.

Actualul președinte SRATI, prof. dr. Șerban Bubenek, declară, la decesul maestrului, că: „Prin dispariția profesorului George Litarczek, una dintre ultimele personalități enciclopedice ale României curate, întreaga comunitate medicală este de astăzi înainte mult mai săracă”.

George Litarczek a încetat din viață la vârsta de 94 de ani. Un ultim omagiu îi poate fi adus sâmbătă, 16 martie, cu începere de la ora 10, la capela Cimitirului Evanghelic-Luteran din București, șos. Giurgiului nr. 4, unde va avea loc și înhumarea la ora 12. Transmitem condoleanțe familiei și prietenilor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.