A patra tranșă de vaccin Pfizer a ajuns în România, luni dimineață, în jurul orei 07:00. Cele 150.000 de doze de la producătorul Pfizer au sosit pe aeroporturile din București, Cluj-Napoca și Timișoara, urmând să fie distribuite la Institutul Cantacuzino din Capitală și către centrele din țară.
Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.
Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară. Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, dozele sunt distribuite astfel:
– Centrul Regional de Distribuție București: 39.975 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 24.375 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 21.450 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 18.525 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 13.650 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 20.475 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 11.700 doze.
Din cele 3 tranșe anterioare de vaccinuri, sosite în România până la data de 06 ianuarie 2021 (de 300.300 doze), s-au distribuit 131.370 doze, din care, numai astăzi, 11 ianuarie, 17.130 doze, către direcțiile de sănătate publică județene și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, după cum urmează: DSPM București, DSP Arad, DSP Argeș, DSP Brașov, DSP Caraș-Severin, DSP Călărași, DSP Constanța, DSP Covasna, DSP Dâmbovița, DSP Dolj, DSP Hunedoara, DSP Iași, DSP Ilfov, DSP Maramureș, DSP Sălaj, DSP Teleorman, DSP Timiș, DSP Vâlcea, mai informează Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în cea de-a doua tranșă, cât și în cea de-a treia tranșă, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și Centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.
Peste 100.000 de persoane vaccinate în România
Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNACV) informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer/BioNTech, 5.993 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
Conform unui comunicat transmis, duminică, până în prezent, au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 108.294 de persoane.
La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 38 de reacţii comune şi minore, dintre care 15 reacţii de tip local şi 23 de reacţii generale.
Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 388 comune şi minore, dintre care 155 de reacţii locale cu durere la locul injectării şi 233 de reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), alte cinci fiind în curs de investigare.
Autoritățile din România pregătesc a doua etapă a campaniei de vaccinare, în care va fi imunizată populația cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu risc ridicat și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale. Potrivit autorităților, campania ar putea începe încă de săptămâna viitoare, în jurul datei de 15 ianuarie.
Cine se poate înscrie în etapa a doua de vaccinare
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Cum te poți înscrie pentru vaccin
Înscrierile pentru etapa a doua pot fi făcute în mai multe feluri:
- prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale;
- individual, direct pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani (aplicaţia confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului introdus la înregistrare);
- prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medicosociale şi rezidenţiale;
- prin aparţinători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;
- prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă;
- prin direcţiile de asistenţă sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă;
În etapa a treia, orice persoană îşi va putea face programarea online. Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie.