101 ani de existență a Institutului ”Cantacuzino”

sursa foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”/ Facebook

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” celebrează vineri 101 ani de existență.

Institutul a fost înființat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri și Vaccinuri ”Dr. I. Cantacuzino”. Înființarea Institutului la acea vreme a deschis calea pentru cercetarea medicală românească.

”Prin produsele și serviciile oferite într-un secol de existență, Institutul „Cantacuzino” a avut ca principal obiectiv grija pentru sănătatea oamenilor. Deși a trecut prin furcile caudine ale schimbărilor, s-au găsit mereu oameni de calitate, cu minți luminate și suflet mare pentru a-i menține calea spre același ideal: Binele aproapelui”, potrivit Institutului.

De-a lungul timpului, în Institutul ”Cantacuzino” s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei și științelor conexe, s-au produs vaccinuri și seruri terapeutice. Specialiștii din cadrul Institutului au fost și sunt implicați în activități de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare și pregătire a personalului medical de specialitate.

Institutul ”Cantacuzino” a devenit treptat unul dintre cele mai importante centre de cercetare în domeniile științelor biomedicale, igienă și epidemiologie, patologie comparată și patologie infecțioasă, biochimie, enzimologie, imunologie, etc.

Institutul ”Cantacuzino” găzduiește Colecția Națională de Tulpini Microbiene și o serie de colecții de tulpini virale de referință.

Institutul are o serie de colaborări cu institute și universități din țări ca: Franța, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina, etc.

În 2017, Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale, sub denumirea de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora și a se relua producția de vaccinuri și de alte produse prin care a fost renumit.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.