Spitalului „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava: Procedură de ablație a unei tumori hepatice maligne la pacient de 82 ani

Medici ai Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava (SPJSV)au efectuat o procedură de ablație a unei tumori hepatice maligne, de tip hepatocarcinom, prin ghidaj computer tomografic și ultrasonografic cu ajutorul unui dispozitiv cu microunde, la un pacient în vârstă de 82 de ani.

Intervenția a fost realizată de medicii radiologi Dr. Cătălin Lulciuc (SPJSV) și Dr. Mugur Grasu (Spitalul Clinic Fundeni), în echipă cu Dr. Mihai jr. Crețeanu și Dr. Emanuel Gavriliuc, din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională SPJSV.

„Ablația cu microunde este o tehnologie nouă, care distruge tumorile maligne primare sau secundare (metastaze) folosind căldura generată de energia microundelor. Folosind un ghidaj imagistic CT și ultrasonografic, reușim să introducem antena direct în mijlocul tumorilor, având repere de ordin milimetric, printr-un orificiu de aproximativ 4-5 mm. În urma intervenției, pacientul poate pleca acasă chiar din a doua zi, fără a fi nevoie de zile de spitalizare pentru recuperare. Decizia de ablație prin microunde a tumorilor hepatice este luatã de cãtre o echipã multidisciplinarã, formatã din gastroenterologi, oncologi, chirurgi generaliști, radiologi și radioterapeuți. Metodele minim-invazive de ablație tumorală se pot folosi și pentru tratarea cancerelor tiroidiene, pulmonare și osoase, atât pe tumori primare cât și pe metastaze. Aceste proceduri se vor face ca practică uzuală la SPJSV în cel mai scurt timp. Mulțumesc mult echipei, fără de care această primă intervenție la SPJSV, nu ar fi fost posibilă”, a declarat dr. Cătălin Lulciuc, medic radiolog.

La rândul său, managerul Dr. Alexandru Calancea a spus că „un aparat de RFA (ablație prin radiofrecvență), vârful de gamă din aparatura curentă, va fi achiziționat de SPJSV prin Consiliul Județean Suceava, ordonatorul principal de credite, alături de alte aparate de ultima generatie, pana la sfarsirul anului”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.