sursa foto: Institutul Marius Nasta/Facebook
Abordarea multidisciplinară a tulburărilor de somn este esențială, atrag atenția specialiștiii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. „Orice dezechilibru în perioada nopții se traduce printr-o suma de consecințe fiziopatologie care modifică funcționarea organismului”, subliniază specialiștii.
„Somnul este parte integrantă a fiecărei zile, iar sănătatea somnului asigură sănătatea întregului organism. Orice dezechilibru în perioada nopții se traduce printr-o suma de consecințe fiziopatologie care modifică funcționarea organismului, de la tulburări hemodinamice( aritmii cardiace, hipertensiune arterială), la dezechilibre metabolice și hormonale (diabet zaharat, obezitate). Respirația înseamnă viață, iar pe parcursul vieții menținerea unei respirații sănătoase atât ziua, cât și noaptea asigură prim planul de interacțiune între diversele organe și sisteme care alcătuiesc organismul nostru”, a transmis șef. lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, în contextul Zilei Mondiale a Somnului.
Potrivit sursei citate, anul 2022 a adus o crește a serviciilor de somnologie din Institutul „Marius Nasta”, la nivelul anterior pandemiei, peste 1000 de pacienți beneficiind de acest tip de servicii.
„Abordarea multidisciplinară a tulburărilor de somn este esențială, iar Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta face asta prin echipa multidisciplinară care asigură diagnosticul tulburărilor de somn, formată din: medic pneumolog, medic ORL, medic de diabet, nutriție și boli metabolice, stomatolog, kinetoterapeut și psiholog. Somnul, alături de alimentație și mișcare, reprezintă un comportament fundamental dacă dorim o bunăstare fizică, mentală și socială”, a mai spus șef lucr. dr. Beatrice Mahler.
Sursa citată subliniază că:
- un somn bun permite sinteza hormonului fericirii, serotonina, în fiecare dimineață
- un somn bun induce sinteza de cortizon, un hormon care are efectul unui dublu-expresso matinal
- un somn bun ne permite să fim mai buni, mai calmi, mai empatici, mai răbdători, mai eficienți, mai altruiști și umani
Specialiștii de la Institutul Marius Nasta subliniază importanța unor reguli esențiale pentru un somn bun:
- crearea unui mediu de somn confortabil și liniștit, cu o temperatură potrivită și cu lumina redusă sau complet stinsă
- menținerea unui program regulat de somn, inclusiv trezirea și culcarea la aceleași ore în fiecare zi
- evitarea consumului de alcool, cofeină și nicotină cu câteva ore înainte de culcare
- adoptarea unei rutine de relaxare înainte de culcare, cum ar fi cititul unei cărți sau practicarea meditației
- limitarea utilizării tehnologiei înainte de culcare, deoarece lumina albastră poate afecta ritmul circadian și capacitatea de a adormi.
„Nu subestimați puterea unui somn bun!”, îndeamnă șef lucr. dr. Beatrice Mahler.
Ziua Mondială a Somnului este marcată, anual, la 17 marite, tema din acest an fiind „Somnul este esențial pentru sănătate!”
La nivel mondial datele statistice precizează că 8 din 10 adulți din întreaga lume doresc să-și îmbunătățească somnul, dar 60% nu au solicitat un consult medical în acest sens, iar 44% dintre adulții din întreaga lume spun că și calitatea somnului lor s-a înrăutățit în ultimii cinci ani.