Acad. prof. dr. doc. Dumitru Dobrescu a încetat din viață

Acad. prof. dr. doc. Dumitru Dobrescu, farmacist și medic, a încetat din viață.

“Acad. prof. dr. doc. Dumitru Dobrescu, farmacist și medic deopotrivă, personalitate enciclopedică, creator al unei școli românești de farmacologie, căreia i-a dat consistența unui edificiu ce a modelat fecund discipoli şi caractere deopotrivă, a plecat într-o altă lume”, au anunțat reprezentanții Facultății de Farmacie UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș.

Aceștia reamintesc că, în calitate de  președinte al Comisiei pentru Medicamente a Ministerului Sănătății din România, Dumitru Dobrescu poate fi considerat inițiatorul și creatorul Agenției Naționale a Medicamentului.

“Lucrările sale rămân repere solide în științele medicale: a fost inițiatorul „Metodologiei de introducere a unor medicamente noi în terapeutică” (1979) și al „Ghidului de autorizare, înregistrare și supraveghere a medicamentelor” (1991); aceste cărți  pot fi considerate azi ca fiind  precursoare ale documentelor și normativelor actuale privind medicamentul. Lucrarea în două volume „Farmacoterapie practică” (1989) rămâne și azi cartea de farmacologie utilă atât în scop didactic, cât și în expertiza la patul bolnavului, care prin valoare, consistență și aplicabilitate practică este un model încă neegalat.

De acum înainte, lumea farmaceutică românească și-a mai pierdut unul dintre maeștri”, se arată în mesajul Facultății de Farmacie UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.