Accesul la tratament și investițiile în infrastructura digitală de sănătate, discutate de miniștrii sănătății din Europa

Miniștrii Sănătății SEE

Întâlnirea informală a miniștrilor sănătății din 31 de state membre ale Spațiului Economic European a avut loc în zilele de 10 și 11 septembrie la Viena. Discuțiile s-au axat pe două teme importante: provocările ce țin de reglementarea și furnizarea de medicamente autorizate centralizat la nivelul UE și investițiile în infrastructura digitală de sănătate.

 

Accesul la medicamente inovative și politici de autorizare

 

În prima zi a conferinței, discuțiile s-au concentrat asupra provocărilor de reglementare și a accesului egal la medicamente inovative al pacienților din întreaga Europă. Una din principalele probleme legate de accesul egal la medicamente inovatoare ține de costurile tot mai crescute ale sistemelor de sănătate din Europa în urma introducerii acestor tratamente costisitoare. Miniștrii au abordat aceasta problemă și au discutat posibile soluții prin care accesul pacienților la tratamente inovatoare să fie garantat pe termen lung. Pentru a îndeplini acest deziderat, costurile pentru sistemele de sănătate trebuie să fie predictibile și sustenabile.

O mai bună comunicare între producători, organismele europene de reglementare și principalii actori din sănătate ar putea ajuta sistemele naționale de sănătate să asigure din timp bugetul pentru introducerea unor tratamente inovative, ceea ce ar fi în beneficiul pacienților.

 

Siguranța pacienților și aprobarea medicamentelor

 

Pacienții beneficiază enorm de pe urma introducerii unor terapii noi, însă profilul de siguranță al acestor medicamente trebuie să fie prioritatea autorităților. Profilul de siguranță și eficacitate al medicamentelor noi trebuie evaluat în timp, chiar și după ce un tratament a primit aprobare de punere pe piață în Europa, consideră miniștrii. Discuțiile din cadrul conferinței au vizat obținerea unui consens cu privire la dovezile științifice pe care un producător trebuie să le ofere pentru a primi autorizarea de comercializare în Europa.

O altă problemă discutată a fost furnizarea de medicamente autorizate centralizat, la nivelul SEE. O autorizație de punere pe piață în regim centralizat este valabilă dacă medicamentul aprobat este disponibil în cel puțin una din țările din Spațiul Economic European. În acest moment însă, în multe țări UE, medicamentele noi intră pe piață cu o oarecare întârziere sau chiar deloc. Miniștrii au discutat modalități și stimulente prin care accesul pacienților la medicamente noi ar putea fi îmbunătățit la nivel centralizat.

 

Medicamente orfane pentru boli rare

 

Medicamentele orfane sunt dezvoltate pentru a trata o boală rară pentru care nu există tratament. Pentru a încuraja dezvoltarea de noi terapii pentru bolile rare, Uniunea Europeană oferă o serie de stimulente, de la consiliere și sprijin științific în faza de dezvoltare, până la programe de evaluare accelerată și chiar prelungirea perioadei în care medicamentul poate rămâne sub brevet și nu poate fi reprodus de o companie rivală.

Unul din exemplele de politici menite să îmbunătățească accesul pacienților europeni la medicamente noi este programul de evaluare accelerată PRIME (PRIority MEDicines), al Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Conform datelor furnizate de EMA, 45 de tratamente noi au fost incluse până la acest moment în programul PRIME de evaluare rapidă și câteva au primit deja aprobarea de comercializare în Uniunea Europeană.

Pentru o Europă sănătoasă, noile politici de sănătate centrate pe pacient vor trebui să ofere un echilibru între accesul la inovație, sustenabilitatea sistemelor de sănătate și siguranța pacienților, au concluzionat miniștri.

 

Sănătatea digitalizată

 

În a doua zi a conferinței, discuțiile miniștrilor au vizat necesitatea investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii digitale în sănătate. Schimbul de informații în format digital între diferite instituții medicale, dar și transfrontalier, ar putea constitui un real beneficiu, atât pentru pacienți, cât și pentru cercetarea medicală. În prezent însă, infrastructura celor mai multe instituții medicale (în special a spitalelor și a cabinetelor medicale individuale) din Europa nu este optimizată pentru transferul de informații digitale. Este vorba despre o pierdere importantă, din moment ce o cantitate foarte mare de date medicale se colectează la nivelul respectivelor instituții.

În urma discuțiilor, miniștrii din statele membre UE au consimțit să lucreze împreună pentru a redacta un catalog de cerințe și standarde care să stea la baza unei infrastructuri digitale intraoperabile la nivel european, la care să poată adera toți furnizorii de servicii de sănătate din Europa. În acest sens, autoritățile fiecărui stat membru UE pot accesa finanțările puse la dispoziție de Comisia Europeană prin programul „Digital Europe”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.