În România, se estimează că sunt aproximativ 78.000 de diagnostice de cancer în fiecare an. Nu există date exacte însă, pentru că România nu are un registru național al pacienților oncologici. În plus, țara noastră este pe ultimul loc între țările membre ale Uniunii Europene în privința numărului de aparate de radioterapie la 100.000 de locuitori.
Despre îmbunătățirea accesului pacienților oncologici la servicii moderne de radioterapie s-a discutat pe larg la 30 ianuarie, la Pitești, în cadrul unei dezbateri la care au participat reprezentanți ai autorităților din sănătate, profesioniști ai sistemului medical, reprezentanți ai pacienților și ai societății civile. Dezbaterea a fost moderată de Alina Comănescu, fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate și membru al European Cancer Patient Coalition.
În oncologie, timpul este viață
O importantă problemă semnalată în dezbatere este că serviciile de radioterapie existente în România nu sunt suficiente și sunt dispuse uniform pe teritoriul țării, multe zone neavând acces ușor la un astfel de centru de tratament. Majoritatea serviciilor de radioterapie din țară se află în marile centre universitare, care sunt supraaglomerate de pacienții care vin din toată țara.
Prin urmare, după primirea diagnosticului, pacienții care au nevoie de radioterapie trebuie să aștepte și luni de zile până la inițierea terapiei. În condițiile în care, în oncologie, timpul este viață, a fi pus pe o listă de așteptare pentru a putea primi tratamentul este un lucru greu de acceptat.
Radioterapie la Pitești
În prezent, în regiunea de dezvoltare Sud – Muntenia există un singur aparat de radioterapie, la Pitești, în cadrul Spitalului „Sfântul Nicolae”, un centru medical privat. Medicii de aici spun însă că mulți medici din regiune trimit în continuare pacienții la București, în centre de radioterapie unde se formează lungi liste de așteptare pentru tratament.
Spitalul „Sf. Nicolae” din Pitești a inițiat această dezbatere dorind să se știe că la Pitești se face radioterapie la standardele cele mai înalte, a explicat dr. Fidan Osman, director medical al unității argeșene. În plus, la Spitalul „Sf. Nicolae” din Pitești nu există liste de așteptare pentru tratament, un aspect pe care îl consideră a fi foarte important pentru pacienții diagnosticați cu o formă de cancer și pentru familiile acestora.
„Nu avem aparatură suficientă, dar nici medici specialiști. Este radiografia cruntă a unui sistem sanitar care este departe de a se face bine. Mai mult de jumătate din pacienții din România care au nevoie de radioterapie nu beneficiază de tratament”, a explicat Alin Bujan, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. FABCR însumează 26 de asociații din 15 județe și, în acest moment, lucrează cu autoritățile la demararea unui plan național de oncologie, care ar trebui să cuprindă toate aspectele cruciale pentru pacienții oncologici, inclusiv radioterapia, cu finanțarea adecvată.
Suferința oamenilor ascunsă în cifre
Doar 16% din cazurile de cancer din lume sunt depistate într-un stadiu inițial și se estimează că 40% din toate cazurile de cancer ar putea fi vindecate dacă diagnosticul s-ar face în acest stadiu. Despre suferința oamenilor raportată sub formă de cifre a vorbit Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Cifrele sunt însă importante pentru raportare și pentru elaborarea unor politici și planuri naționale adaptate la realitățile din țara noastră. De aceea, este imperioasă nevoia înființării unui registru național al pacienților oncologici, a spus purtătorul de cuvânt al CNAS. Ideea a fost întărită și de Răzvan Vieru, reprezentant al Ministerului Sănătății, prezent și el la dezbatere. Acesta a subliniat faptul că este nevoie de o colaborare între reprezentanții autorităților si profesioniștii din sistemul de sănătate pentru a face posibilă lansarea cât mai rapidă a acestui registru.
Radioterapia – o șansă la viață
România este pe locul I în Europa la numărul deceselor prin cancer pulmonar, raportat la populație. Din păcate, screeningul pentru cancer pulmonar nu este o soluție, iar tratamentul trebuie să fie prompt și eficace. Radioterapia prelungește viața pacienților cu cancer pulmonar, având o eficiență comparabilă cu cea a chirurgiei toracice conform studiilor clinice, e explicat dr. Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.