Zilele acestea se desfășoară a 68-a sesiune de lucrări a Biroului Comitetului Regional al OMS Europa (RC68). La eveniment participă miniștri ai sănătății și reprezentanți ai celor 53 de state membre ale regiunii europene a OMS. Din partea României participă la eveniment prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al OMS, și conf. dr. Corina Silvia Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Sesiunile de lucrări se desfășoară între 17 și 20 septembrie, la Roma.
Sănătate pentru toți
Prezentarea progreselor înregistrate de statele membre pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă a fost una din temele principale de discuție pe agenda zilei de 18 septembrie. În domeniul sănătății, aceste obiective vizează în special îmbunătățirea accesului universal la servicii de sănătate.
„Nimeni nu trebuie lăsat în urmă, aceasta a fost deviza. Fiecare cetățean al Europei trebuie să poată accesa serviciile medicale de care are nevoie fără ca acest lucru să reprezinte o povară economică excesivă pentru el sau pentru familia acestuia”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru Ro Health Review.
Contextul românesc
Această declarație de intenție din partea OMS vine în contextul în care în România s-a discutat zilele acestea despre posibilitatea introducerii pachetelor de asigurări de sănătate diferențiate. Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a propus ca accesul la servicii publice de sănătate să fie diferit, în funcție de valoarea contribuțiilor de asigurări de sănătate (CASS).
Tot astăzi, 18 septembrie, Corina Silvia Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a participat împreună cu alți miniștri și secretari de stat din regiune la un panel în cadrul căruia a prezentat stadiul implementării politicilor de sănătate în România în contextul atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă în domeniul sănătății.