EXCLUSIV Accident vascular cerebral, produs la copil de 15 ani. Cazurile tinerilor care fac AVC cresc în preajma sesiunii de examene

Conf. univ. dr. Elena Copaciu, medic ATI, trage un semnal de alarmă referitor la vârstele tot mai fragede ale celor care înregistrează un accident vascular cerebral, semnalând faptul că, recent, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală a fost adus un copil de 15 ani cu AVC.

“Reducerea vârstei pacienților care fac AVC-uri am sesizat-o începând de acum 10-15 ani. Din păcate, tendința pare să urmeze tot mai mult scăderea vârstei. La momentul la care s-a tras semnalul de alarmă între specialiștii din medicină, o bună parte dintre factorii de risc erau cei care țin de stilul de viață și de modul în care ne gestionăm nivelul de stres cotidian (…). De la Spitalul de Pediatrie „Marie Curie”, îmi spuneau de o fetiță, de 15 ani, adusă de la Spitalul Obregia, cu AVC. Aceasta este o categorie de vârstă, după care este vorba de adultul tânăr, unii sunt din categoria studenți, 18-25 de ani, apoi intră scăderea vârstei la care apare AVC-ul, undeva între 30 -50 de ani, iar cei cu vârsta de peste 50 de ani care suferă un AVC sunt mai mulți față de acum 10 ani”, a declarat conf. univ. dr. Elena Copaciu, pentru Sănătatea TV și Rohealthreview.

Stimulentele, cauza principală a AVC-urilor în rândul studenților

În ceea ce privește accidentele vasculare cerebrale înregistrate în rândul studenților, medicul ATI a spus că mulți dintre ei luaseră stimulente sau doze mari de cofeină, consumând nu doar cafea, ci cofeină la fiolă, pentru a putea învăța în perioada examenelor, dar sunt și pacienți tineri care au o predispoziție genetică.

“La studenți, genul acesta de accidente au loc în preajma sesiunilor de examene. Lucrând la Spitalul Universitar timp de 25 de ani, cred că aproape în fiecare sesiune aveam cazuri de studenți cu anevrisme cerebrale fisurate sau rupte, aceastea fiind o categorie de accidente cerebrale hemoragice”, a spus conf. univ. dr. Elena Copaciu.

De asemenea, medicul a vorbit despre mai multe categorii tineri care pot fi supuși riscului de a suferi un AVC. Printre aceștia se numără “tinerii care au obezitate, diabet, care începe să scadă ca vârstă, mai ales cel de aport, diabetul de tip II. Pentru femei, există riscul de trombofilie, care accentuează riscul protrombotic la sarcină sau asociat consumului de anticoncepționale”.

Cum recunoaștem semnele unui posibil AVC

Conf. univ. dr. Elena Copaciu a spus că recunoașterea semnelor unui AVC ar trebui să fie un demers promovat ca mesaj de interes public, pentru că există niște semne premonitorii care trebuie să ne facă pe oricare dintre noi să fim conștienți de ele și să apelăm la ajutor medical în momentul în care apar.

“O tulburare de vorbire inexplicabilă, o ușoară o strâmbare a colțului gurii când te uiți în oglindă, faptul că la un moment dat o mână, un picior, o parte a corpului, stânga sau dreapta, nu ascultă după ce ne-am trezit, dar se redresează, sunt semne premonitorii care trebuie să ne facă să apelăm la medic. Poate să fie un accident vascular în curs de constituire, care abordat la timp, poate fi tratat și pacientul să rămână chiar fără sechele”, a explicat medicul.

Specialistul a adăugat că tot ca un semn de recunoaștere a unui AVC sunt și durerile de cap neobișnuite.

“O cefalee care nu seamănă cu altă durere de cap pe care a avut-o pacientul respectiv până atunci, mai ales dacă e vorba de cefalee de mare intensitate. Este un tip nou de durere de cap, intensă, cum nu am mai avut până atunci, poate fi un semnal foarte serios de alarmă și să trimită pacientul la medic”, după cum a explicat conf. univ. dr. Elena Copaciu.

Potrivit acesteia, când apar semnele premonitorii ale instalării unui astfel de deficit neurologic trebuie să înțelegem că este vorba despre o urgență și nu trebuie pierdut timpul, ci să ajungem cât mai repede la spital.

“În cazul unui AVC ischemic, să nu se piardă o fereastră de oportunitate pentru tromboliză, pentru a se topi cheagul acela care redesface vasul care a fost opturat și se recuperează teritoriul neurologic pierdut”, a adăugat medicul.

Recuperarea pacientului

Conf. univ. dr. Elena Copaciu a spus că dacă este vorba despre accidente vasculare ischemice, “aici intră în sistemul de urgență, dacă face tromboliză în timp util , deficitul neurologic se recuperează, dacă nu, atunci în funcție de localizarea accidentului vascular, pot rămâne cu sechele, unele invalidante rămânând pentru tot restul vieții”.

De asemenea, în cazul accidentelor vasculare hemoragice, de tipul celor cu anevrisme fisurate, malformația arterio-venoasă rupte, disecția post-traumatică a unui vas de sânge în zona gâtului, acelea depind de viteza cu care se poate ajunge într-un serviciu neuro-chirurgical ultra specializat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.