Acoperirea lacunelor legate de management, prioritatea Ministerului Sănătății, spune Sorina Pintea

Ministerul Sănătății își propune ca, în perioada imediat următoare, să acopere “lacunele” legate de “managementul atât al resurselor umane, cât și al resurselor financiare”, a spus ministrul Sorina Pintea la o dezbatere.

“Nu putem înțelege cheltuirea ineficientă a banilor”, a  adăugat ea, amintind de cazul  primarului comunei Vorniceni, din județul Botoșani, care a murit săptămâna trecută, la scurt timp după ce a ieșit din Spitalul din Săveni, unde nu există linie de gardă.

“Aici sunt două probleme: management medical și management în sine (…). Partea de resursă umană și partea de management este o parte importantă asupra căreia ne vom apleca. Analiza unor indicatori pe care îi avem și pe care putem să îi deslușim, dar, din păcate, cei care ar trebui să o facă nu o fac eficient. Și atunci discutăm despre sistem, despre legislația în sănătate, dar nu o să știm niciodată dacă funcționează, dacă nu o aplicăm”, a subliniat Sorina Pintea.

Ministrul a atras atenția că banii trebuie să urmeze pacientul și “acolo unde sunt pacienți trebuie investit”.

“Când spuneam de partea de eficiență mă refeream la păstrarea unor paturi pentru anumite patologii acolo unde nu este nevoie, adică nu ne adaptăm nevoilor de servicii medicale din zonă, păstrarea unor cadre medicale acolo unde nu este nevoie. Nu avem nevoie de clădiri pe care să scrie ‘spitale’, care să nu fie populate, care să aibă o adresabilitate foarte redusă și pe care să le menținem din varii motive, inclusiv politice”, a atras ea atenția.

Sorina Pintea a mai spus că, statul român a făcut deja un efort imens și, înainte de a oferi ceva suplimentar, trebuie eficientizat ceea ce există deja.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.