Acordul cu Turcia, din sănătate, a ajuns pe masa Guvernului

Guvern

Acordul de colaborare încheiat de miniștrii sănătății din România și Turcia, în octombrie 2018, de colaborare în domeniul sănătății, a ajuns pe masa Guvernului, spre aprobare.

Documentul a fost aprobat anterior într-o ședință de guvern din 2016, când premier era Dacian Cioloș, și semnat în octombrie 2018 de Sorina Pintea. Partea turcă solicitase, în 2004, încheierea unui nou acord.

Acordul actual nu cuprinde nimic din temele anunțate de oficialitățile române după vizita în Turcia, din octombrie trecut, anume parteneriat pentru construcția unui spital regional la Constanța și pentru tratamentul în Turcia al copiilor cu anumite patologii.

 

Comitet mixt de lucru

 

Singura acțiune prevăzută de actul semnat de Sorina Pintea și dr. Fahrettin Koca, ministrul turc al sănătății, este înființarea unui Comitet mixt de lucru, care ar urma să se întâlnească periodic, alternativ la București și la Ankara. Acesta va înlocui „Comitetul de coordonare” existent din 1991.

Părțile vor promova cooperarea în domeniul sănătății și al științelor medicale, cu precădere în următoarele domenii: întărirea sistemelor de sănătate; încurajarea reciprocă a investițiilor în sectorul sanitar; medicamente, produse farmaceutice și aparatură medicală; management spitalicesc; sănătate publică și sistemul de medicină de familie; geriatrie și gerontologie; organizarea serviciilor de medicină de urgență.

 

Prevederi mai puține

 

Acordul este valabil pentru o perioadă de cinci ani, urmând a fi reînnoit automat pentru perioade succesive de un an. Prin adoptarea acestui act, își încetează valabilitatea Acordul încheiat de România cu Turcia în ianuarie 1991.

Vechiul acord, semnat din partea Românei de Bogdan Marinescu, prevedea explicit că „Părțile vor dezvolta, în scopul promovării medicinei preventive și a asistenței medicale în cele două țări, cooperarea comercială și economică pe termen lung” și că „Părțile contractante vor promova formarea de instituții, inclusiv a investițiilor mixte, pentru producerea de echipament medical și medicamente în Turcia și România”.

Tot vechiul act prevedea și că „Părțile vor putea trimite bolnavi, în cadrul schimbului reciproc, în scopul stabilirii diagnosticului și pentru tratament, pentru diferite maladii, pe baza acordului bilateral și în limita posibilităților existente”. Toate acestea au fost eliminate din documentul semnat în 2018.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.