Acțiunea „pacientul sub acoperire” a Ministerului Sănătății este incitare la comiterea de infracțiuni, potrivit Colegiului Medicilor din România

O acțiune precum “pacientul sub acoperire”, demarată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracțiuni. Este reacția Colegiului Medicilor din România (CMR), transmisă într-un comunicat de presă.

„O astfel de acţiune ca aceea preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic, nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului.

Astfel, oricare pacient care intră în instituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori”, a declarat dr. Gheorghe Borcean, președintele CMR,  în comunicat.

El a subliniat că, din punctul său de vedere, ministrul Sănătății ar trebui să pună accentul pe “programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătății”, pe “creşterea substanţială a bugetului pentru investiţii” şi pe “ceea ce este mai valoros în sistemul sanitar şi pe care acesta se sprijină”. “Concret, aş insista pe calitatea umană şi profesională a medicilor”, a adăugat el.

“Poate este prea greu pentru autorităţi să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile. Dar medicii din România aşteaptă acest lucru şi ar fi bucuroşi să vadă că acest lucru s-a întâmplat”, a atras atenția, în încheierea comunicatului, dr. Gheorghe Borcean, preşedinte CMR.

Colegiul Medicilor a subliniat că întreg “corpul profesional se dezice vehement de faptele de corupţie ale personalului şi le condamnă cu tărie”, dar consideră “că acela care stă în capul sistemului nu trebuie să-i blameze pe cei pe care se sprijină sistemul”.

Anterior, și Federația Solidaritatea Sindicală a condamnat în termeni duri demersul Ministerului Sănătății, pe care l-a descris drept ilegal.

Sorina Pintea a anunțat că Ministerul Sănătății a început să trimită de acum trei săptămâni “pacienți acoperiți” în spitale  pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită. Un cadru medical a fost deja concediat, a anunțat ea.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.