În săptămâna 18–24 februarie, activitatea gripală și-a menținut tendința descrescătoare, dar extinderea la nivel național s-a păstrat.
La nivel național s-au înregistrat 1.364 de cazuri de gripă clinică, față de 1.534 de cazuri înregistrate la nivel național în săptămâna anterioară. Rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost de peste 45%. Acestea sunt concluziile raportului publicat la 28 februarie de Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Un nou bilanț al gripei
De la debutul acestui sezon gripal până în prezent au fost înregistrate 158 de decese confirmate cu virus gripal, față de 129 în întreg sezonul precedent, arata raportul CNSCBT. Unsprezece decese au fost înregistrate în ultima săptămână.
Cele mai multe decese cauzate de gripă în acest sezon au fost înregistrate în județul Prahova – 32. Urmează București (19 decese cauzate de gripă) și Constanța (11 decese).
Obiectiv: reducerea numărului de decese
Obiectivul în acest moment, spun specialiștii de la CNSCBT, este reducerea numărului de decese și de cazuri severe de gripă. În acest sens, CNSCBT întărește recomandările făcute anterior atât populației, cât și specialiștilor din sistemul sanitar.
Pentru controlul și limitarea infecției cu virus gripal în spitale, CNSCBT recomandă în continuare: limitarea accesului vizitatorilor în spitale, triaj epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către personalul medical și vizitatori.
Protocolul în această perioadă vizează instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul testelor de laborator. În plus, se recomandă instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții apropiați ai pacienților la care infecția cu virus gripal a fost confirmată – inclusiv personal medico-sanitar –, chiar dacă fuseseră vaccinați. În acest sens, CNSCBT recomandă refacerea urgentă a stocurilor de antivirale în spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.