Activitate scăzută a gripei în Europa la sfârșit de an

Cele mai recente date furnizate de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății arată că, până în săptămâna 49/2018 (3–9 decembrie), activitatea gripei se păstrează scăzută în întreaga regiune europeană, fără a se evidenția vreun model geografic de transmitere a infecției gripale, chiar dacă unele țări înregistrează transmitere locală a gripei.

Gripa în Europa, săptămâna 49/2018 (Sursa: ECDC/OMS)

În probele recoltate de la persoanele cu boli respiratorii care au solicitat îngrijiri medicale, virusurile gripale au fost detectate sporadic. Majoritatea largă a virusurilor identificate erau de tip A, atât la pacienții care au necesitat spitalizare, cât și la cei care au fost tratați ambulatoriu.

Virusuri gripale detectate în regiunea europeană de alte centre decât cele santinelă, săptămâna 49/2018 (Sursa: ECDC/OMS)

Dintre tulpinile virale pentru care s-a realizat genotiparea, cele mai multe erau A(H1), urmate îndeaproape de tulpinile A(H3) și, la mare distanță, de tulpinile de tip B.

În România, conform datelor furnizate de Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile, până la săptămâna 49, s-au înregistrat 17 cazuri confirmate de gripă, iar morbiditatea prin infecții respiratorii acute s-a încadrat în intervalul așteptat pentru această perioadă. Până la 9 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.093.977 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.