Activitatea gripală, comparabilă cu cea de săptămâna trecută

În perioada 25 februarie – 3 martie 2019, activitatea gripală și cea prin infecții respiratorii acute au fost comparabile cu cele înregistrate în săptămâna precedentă, arată raportul Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost de 40%.

 

Peste 1.400 de cazuri de gripă într-o săptămână

 

La nivel național, s-au înregistrat 1.403 cazuri de gripă clinică, cu o ușoară creștere față de săptămâna 18-24 februarie, când cifrele arătau 1.364 de cazuri de gripă.

De la începutul sezonului gripal până la 3 martie, au fost raportate 168 de decese confirmate cu virus gripal. Cele mai mai multe decese din acest an au fost în județul Prahova (32), București (21), Olt (11) și Arad (9). De reținut că, în întreg sezonul precedent, au fost înregistrate 129 de decese.

 

CNSCBT recomandă prevenția și vaccinarea

 

Obiectivul autorităților în acest moment este reducerea numărului de cazuri severe de gripă și de decese. CNSCBT recomandă în continuare luarea măsurilor preventive: izolarea la domiciliu, o igienă adecvată a mâinilor, evitarea aglomerațiilor, efectuarea triajului epidemiologic zilnic în colectivitate, scoaterea din colectivitate a celor care prezintă simptomatologie respiratorie, limitarea accesului vizitatorilor în spitale, continuarea vaccinării antigripale.

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 93.893, cu 24,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (124.182) și cu 5,8% mai mic decât în săptămâna anterioară.

Datele CNSCBT arată că până la data de 3 martie, au fost vaccinate antigripal 1.321.906 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.