Activitatea medicilor de familie în propriile cabinete, recunoscută ca vechime în muncă. Legea, votată în unanimitate în Senat

Legea care permite medicilor ce lucrează în propriile lor cabinete să aibă vechimea în muncă recunoscută a fost votată, marți, în unanimitate în Senatul României.

”Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii și asociațiile profesionale ale acestora și ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm. Medici de familie chiar și cu 20 de ani de experiență nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deși plăteau contribuțiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de muncă.Fiind profesii liberale, aceștia nu își pot face contracte de muncă lor înșiși în propriul cabinet pentru că nu au legal această opțiune. Ei plătesc contribuții pe munca independentă, experiență care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin”, a transmis Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, iniţiatoarea legii, pe pagina sa de Facebook.

Noua propunere legislativă prevede ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale să fie considerată experiență profesională de medic pentru titularul cabinetului și să fie considerată vechime în muncă, ”similar prevederilor legale care li se aplică avocaților care au recunoscută vechimea în propriile cabinete”.

”Inițiativa legislativă repară o nedreptate făcută zecilor de mii de medici de familie, de specialitate sau stomatologi care lucrează în cadrul propriilor lor cabinete medicale. Potrivit legislației actuale, lor nu le este recunoscută vechimea în muncă în cazul unor concursuri de angajare sau a încadrării pe grila de salarizare în unitățile publice”, afirmă Oana Țoiu.

Pentru a fi luată în considerare ca vechime în muncă pentru medic, cabinetul său individual trebuie să îndeplinească două condiții:

  • să fi avut venituri nete de cel puțin 12 salarii minim brute pe țară;
  • să fi achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit sursei citate, statisticile arată că, în anul 2020, în țara noastră erau înregistrate aproape 40.000 de cabinete medicale independente ale medicilor de familie, de specialitate sau stomatologi.

”Prevederile fac parte dintr-un efort mai larg de recunoaștere a muncii independente și de clarificare a cadrului legal pentru aceasta, dat fiind și numărul ridicat de persoane care lucrează astăzi în acest fel cât și tendințele internaționale de viitor pentru piața forței de muncă. Inițiativa își continuă circuitul legislativ. Mulțumesc pentru sprijin colegilor senatori din Comisia pentru sănătate și din Plen pentru votul în unanimitate și sper ca proiectul să beneficieze de același sprijin și la Camera Deputaților”, a mai transmis Oana Țoiu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.