Activitățile pentru identificarea SARS-CoV-2, introduse în Programul național de Boli Transmisibile

Activitățile desfășurate la nivelul spitalelor pentru identificarea virusului care provoacă boala Covid-19 au fost introduse în Programul național de boli transmisibile. Potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial nr. 197/11 martie 2020, este stabilit bugetul alocat programelor naționale de sănătate publică aprobate pentru anul 2020.

Potrivit ordinului, suma totală alocată programelor de sănătate publică pentru acest an este de 802,613 milioane de lei.

Pentru primul trimestru, bugetul total este de 150 milioane lei, sumele cele mai mari fiind 112,828 de milioane lei pentru Programul național de boli transmisibile și 22,229 de milioane lei pentru Programul național de boli netransmisibile.

În anexa 2, în Programul național de boli transmisibile, la Subprogramul de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare, a fost introdus un nou punct care vizează “Activități desfășurate la nivelul unităților de specialitate pentru identificarea virusului 2019-nCOV”. Aici este inclusă “testarea de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor asimptomatice expuse riscului de contaminare cu virusul 2019-nCOV, precum și a persoanelor simptomatice”. Este vorba de 21.000 de testări care vor fi decontate, costul mediu estimat pentru o testare RT-PCR de identificare a virusului fiind de 200 de lei.

Indicatorii de rezultat sunt: indicele de raportare a bolilor transmisibile de 75% pentru DSP și o pondere a persoanelor infectate cu coronavirus de minimum 1% pentru unitățile de specialitate care realizează testarea RT-PCR.

Actul normativ prevede zece unități sanitare din România care dețin în dotare echipament medical pentru efectuarea testării RT-PCR pentru identificarea virusului 2019-nCOV. Este vorba de Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” București, spitalele de boli infecțioase din Brașov, Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, și Craiova, Spitalul Clinic Județean Mureș și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.