Actualul sezon gripal: 17 cazuri de gripă clinică la nivel național

În săptămâna 30.09.2019 – 06.10.2019, au fost raportate la nivel național 17 cazuri de gripă clinică, mult în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când au fost înregistrate doar 6 cazuri. Potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în aceeași perioadă de timp, au fost confirmate 5 cazuri de gripă (4 cazuri cu virus gripal AH3, toate în București, și un caz cu virus tip B, în județul Iași), morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat în această săptămână.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 69.899,comparabil cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent. Potrivit datelor oficiale, până la data de 06.10.2019 au fost vaccinate antigripal 29.945 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății (MS).

 

1,5 milioane de doze de vaccin gripal în acest sezon

 

Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult față de anul trecut. Astfel, campania se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății şi Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

„În ultimii doi ani am făcut pași importanți pentru îmbunătățirea activității de vaccinare. Campaniile de vaccinare și informare „door- to door” pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creșterea numărului de copii vaccinați în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanțare europeană  pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creșterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, a declarat Sorina Pintea,  ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.