Actualul sezon gripal: 20 de cazuri de gripă clinică la nivel național

În săptămâna 14.10.2019 – 20.10.2019, au fost raportate la nivel național 20 cazuri de gripă clinică, număr comparabil cu aceeași perioadă a anului trecut, atunci când au fost înregistrate 19 cazuri. Potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în aceeași perioadă de timp, a fost confirmat un singur caz de gripă (cu virus tip B, în București), morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat în această săptămână.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 83.076, cu 7,2% mai mic decât cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (89.575) și cu 1,7% mai mic decât cel din săptămâna precedentă. Potrivit datelor oficiale, până la data de 20.10.2019 au fost vaccinate antigripal 73.200 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății (MS).

 

1,5 milioane de doze de vaccin gripal în acest sezon

 

Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult față de anul trecut. Astfel, campania se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății şi Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.