Preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a afirmat, marți, că cifrele privind incidenţa diabetului au crescut în România. „Dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu diabet, deja în primele şase luni ale anului 2022 avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi”, a subliniat președintele CNAS.
Cu toate acestea, președintele CNAS a susţinut că s-au făcut „paşi importanţi” în sistemul de sănătate în legătură cu managementul diabetului zaharat şi al bolilor cardiovasculare.
„După cum ştiţi, am realiniat tarifele de decontare pentru hemoglobina glicozilată, sunt introduse pachete de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani şi pentru persoanele peste 40 de ani anual, în care aceste analize se efectuează în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize. Mai scăzut a fost apetitul populaţiei pentru a se prezenta la aceste consultaţii de prevenţie. Dar, deja observăm din statisticile CNAS că începe să crească interesul pentru efectuarea acestor investigaţii. A fost inclusă afecţiunea diabet zaharat în lista celor şase afecţiuni pentru care, la fel, decontarea serviciilor de investigaţii paraclinice se face peste valoarea de contract”, a declarat Adela Cojan, la Parlament, cu prilejul mesei rotunde „Bolile Cardiovasculare şi Diabetul Tip2”.
Președintele CNAS a adăugat că, pentru a înlesni accesibilitatea pacienților la monitorizarea indicatorilor biologici, diabetul zaharat a fost considerat una din afecțiunile cu impact major în sănătatea publică.
„Acești mici pași pe care i-am făcut pentru a înlesni accesul pacienților la diagnosticarea precoce și monitorizare sunt niște etape ce conturează noi repere în limitele cărora urmează să ne îndreptăm atenția, respectiv reperele legate de medicina preventivă”, a precizat Adela Cojan.
Președintele CNAS a afirmat că „este clar că, până când nu vom reduce factorii de risc asociați bolilor cronice cu impact major în sănătate, nu vom reuși să reducem și să eficientizăm nici cheltuielile”.