Adela Cojan: Eradicarea cancerului, între idealul în sănătatea publică și riscul diviziunii celulare

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat că progresele în tratamentul și depistarea precoce a cancerului nu vor fi niciodată de ajuns pentru a opri pe deplin flagelul și povara cauzată de această maladie.

Și asta pentru că, după cum a afirmat Adela Cojan, cercetările au demonstrat că doar o treime din cancere se datorează expunerii la factorii de mediu, iar majoritatea localizărilor de cancer sunt cauzate mutațiilor aleatorii în timpul replicărilor anormale a ADN-ului.

În acest context, Adela Cojan a spus că este puțin probabil ca maladia să poată fi vreodată eradicată, eradicarea aflându-se „undeva între idealul în sănătatea publică și între riscul diviziunii celulare”.

„Cred, totuși, că progresele în tratamentul și depistarea precoce nu vor fi niciodată de ajuns pentru a opri pe deplin flagelul și povara cauzată de cancer. Cercetările au demonstrat că doar o treime din cancere se datorează expunerii la factorii de mediu, la factorii de risc de mediu, la factorii de risc genetic (…). Majoritatea localizărilor de cancer se datorează până la urmă mutațiilor aleatorii în timpul replicărilor anormale a ADN-ului. Prin urmare, suntem datori să plătim prețul unui proces, câteodată imperfect, de diviziune celulară, pentru că suntem compuși din milioane și trilioane de celule. De aceea, cred că este puțin probabil ca maladia să poată fi vreodată eradicată. Eradicarea cancerului se află undeva între idealul în sănătatea publică (…) și între riscul diviziunii celulare”, a declarat Adela Cojan, în cadrul unui eveniment online, organizat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Adela Cojan a mai spus că lupta împotriva cancerului nu și-a atins scopul.

„Lupta împotriva cancerului nu și-a atins scopul. Eu cred că parțial, asta se datorează faptului că ținta pe care și-au propus-o de-a lungul timpului profesioniștii a fost vindecarea. Eu cred că este o țintă eronată, cancerul nu este o singură boală, nu putem identifica un vaccin împotriva cancerului. De fapt, cancerul reprezintă peste 200 de localizări. De aceea, cred că prevenirea și depistarea în stadiu precoce și finanțarea acestor acțiuni așa cum s-a stabilit în Programul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului au sensibilizat și decidenții noștri, mai ales că poate fiecare dintre noi ne-am confruntat cu durerea pierderii unei persoane dragi prin cancer, care ar fi putut fi prevenit. Cred cu tărie faptul că miracolul privind combaterea cancerului nu poate fi atribuit numai prin identificarea unui leac minune, cu toate că tratamentele moderne la care și pacienții noștri români au acces în momentul de față: imunoterapia, hormonoterapia, radioterapia, terapiile biologice, terapia CAR-T, reprezintă remedii minunate, care fie vindecă, fie îmbunătățesc consistent calitatea vieții pacienților diagnosticați cu cancer”, a declarat președintele CNAS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.