Administrarea de inhibitori ECA ar putea fi asociați cu o scădere a riscului de diabet de tip 2 – studiu

Un studiu prezentat la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) arată că, atât variația naturală a concentrațiilor de enzime de conversie a angiotensinei (ECA), cât și scăderea tensiunii arteriale cu inhibitori ECA sunt asociate cu o scădere a riscului de diabet de tip 2.

Echipa Sănătatea Press Group a participat la reuniunea EASD și a discutat cu autorii studiilor prezentate.

Astfel, folosirea de inhibitori ECA pentru scăderea tensiunii arteriale este asociată cu o reducere cu 24% a riscului de dezvoltare de diabet de tip 2 în comparație cu un placebo.

Mai mult, variații genetice naturale ale concentrațiilor ECA din organism sunt, de asemenea, corelate cu riscul de diabet de tip 2.

Studiul a fost desfășurat de asistentul universitar Marie Pigeyre de la laboratorul de Epidemiologie Genetică și Moleculară, Health Sciences and McMaster University, Canada.

Deși și alte studii au sugerat că inhibitorii ECA ar putea contribui la prevenția diabetului de tip 2, relația de cauzalitate nu este clar stabilită deocamdată.

 

Datele studiului

 

În studiul publicat la Barcelona, autorii au evaluat riscul subiecților de a dezvolta diabet de tip 2 pe baza variațiilor genetice naturale care influențează concentrația de enzime ECA din sânge. Au folosit acest lucru pentru a deduce efectele de cauzalitate dintre inhibitorii ECA și riscul de diabet de tip 2.

În prima etapă, autorii au evaluat asocierea dintre prevalența diabetului de tip 2 și concentrația serică a ECA pe cohorta din studiul Outcome Reduction with Initial Glargine Intervention (ORIGIN), derulat din 2003 până în 2011, pe 12.537 de persoane.

Apoi, au verificat dacă 17 variante genetice legate de concentrații mai mici ale ECA, identificat pe baza studiului ORIGIN, erau corelate și cu o prevalență mai scăzută a diabetului de tip 2 în cohorta consorțiului DIAbetes Genetics Replication And Meta-analysis, un grup de cercetători cu interesul comun de a efectua studii pe scară largă specializate în diabet.

Apoi, cercetătorii au construit un scor de risc și l-au testat pentru asocieri cu prevalența de diabet de tip 2 în cohorta UK Biobank.

În final, au comparat efectul determinat genetic al unor concentrații mai mici de ECA asupra riscului de diabet de tip 2 și al inhibitorilor ECA versus placebo cu o meta-analiză a unor studii clinice randomizate ce au inclus 31.200 de pacienți.

Analiza a arătat că o concentrație mai mică a ECA, determinată genetic, indică un risc mai mic de diabet de tip 2. Iar meta-analiza a șase studii clinice randomizate a sugerat că inhibitorii ECA reduc riscul de diabet de tip 2 cu 24% în comparație cu placebo.

 

Concluziile studiului

 

”Aceste rezultate susțin efectul inhibiției pe termen lung a ECA asupra riscului de diabet de tip 2. Deși sunt necesare studii suplimentare, pentru a clarifica acțiunile metabolice ale inhibitorilor ECA, actualele dovezi sugerează că vizarea ECA ar putea proteja o persoană de dezvoltarea diabetului de tip 2. Mai mult, luarea în considerare a riscului unui pacient de a dezvolta diabet de tip 2 ar putea fi recomandată la prescrierea de medicamente pentru scăderea tensiunii – dacă există un risc mare de diabet de tip 2, ar putea fi luat în considerare un inhibitor ECA”, a explicat Marie Pigeyre.

”Actualele ghiduri nu iau în considerare efectul de prevenire al inhibitorilor ECA asupra riscului de diabet de tip 2, iar acest lucru ar putea fi analizat”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.