Adrian Ionel, UNIFARM: „Considerăm că modul în care sunt comercializate şi depozitate unele medicamente este ca un atentat la sănătatea populaţiei”

Adrian Ionel, CEO al Companiei Naţionale „Unifarm” S.A, a tras un semnal de alarmă, în cadrul Conferinţei „Piaţa Neagră a Medicamentelor şi Criza din Piaţa Farma”, cu privire la pericolul la care se expun pacienţii atunci când cumpără medicamente din surse neautorizate.
„Contrafacerea de medicamente este un subiect atins de multe ori în activitatea noastră. Aşa cum ştim, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că mai bine de 50% din medicamentele comercializate online sunt contrafăcute. Şi sunt medicamente care au o valoare ridicată. Având în vedere modul în care sunt comercializate şi depozitate aceste medicamente, considerăm că acest fenomen este ca un atentat la sănătatea populaţiei. (…) Modul de a comercializa medicamente în online atacă sănătatea pacienţilor şi bugetele caselor naţionale de asigurări de sănătate. Prejudiciile sunt extrem de mari. Din păcate, acest fenomen este alimentat şi de unii medici sau farmacişti”, a declarat Adrian Ionel.
În acelaşi timp, CEO-ul Unifarm a subliniat că în contextul avântului pe care acest tip de comerţ cu medicamente l-a luat, autorităţilor le este greu să identifice toate sursele neautorizate.
„Din păcate nu putem ţine pasul cu multitudinea firmelor care comercializează medicamente online. Este destul de greu de monitorizat. Pe de altă parte, sunt cazuri în care au fost găsite inclusiv în farmacii, nu doar online, medicamente contrafăcute, ceea ce ne duce în varianta şi mai pragmatică a lucrurilor de a crede că prin colaborarea unor medici sau farmacişti se ajunge la aceste situatii. Prin îmbunătăţirea colaborării între instituţiile statului şi instituţiile de semnalizare a acestor probleme putem să redresăm situaţia”, a mai spus Adrian Ionel, în cadrul evenimentului în care a fost lansat primul Raport de Monitorizare privind Comerțul Online cu Medicamente din Surse Necontrolate.