Adrian Streinu-Cercel apreciază managementul și profesioniștii de la ”Marius Nasta” pentru programul E-DETECT TB

Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” va oferi susținere, ori de câte ori va fi nevoie, Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”. Este angajamentul asumat de managerul Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la conferința-dezbatere ce a marcat închiderea programului pilot de screening în România E-DETECT TB.

”Au făcut o treabă foarte bună și eu țin să îi felicit pe colegi, pe Beatrice (Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta  – n.r.)”, a spus managerului Institutului ”Matei Balș”, precizând că implementarea și dezvoltarea proiectului E-DETECT TB în România a fost făcută cu profesionalism, angajament, seriozitate și respectarea misiunii asumate din partea specialiștilor de la ”Marius Nasta” și a managerului unității medicale.

”Avem tuberculoză, dar nu mai este de mult boala rușinii. Este o boală infecțioasă , este o problemă de sănătate publică și colegii de la Nasta au făcut o chestiune nemaipomenită: și-au luat rucsacul în spinare și au pornit cu unitatea mobilă prin țară ca să facă o depistare activă. Cert este că au făcut o treabă foarte bună și eu țin să îi felicit aici (…). Ori de câte ori va avea nevoie de un suport din partea colegilor noștri de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, noi vom fi prezenți”, a precizat prof. dr. Streinu-Cercel.

”Tuberculoza este o istorie și sper ca în următorii zeci de ani să devină cu adevărat istorie. Este o istorie prin faptul că nu îi afectează numai pe cei săraci, așa cum se credea, ci afectează și VIP-urile”, a adăugat el.

 

Proiectul E-DETECT TB în România

 

România a încheiat proiectul pilot E-DETECT TB, lansat în 2016, la nivel european în șase state membre UE: Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România și Suedia. Proiectul include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranților (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidența cazurilor de TB latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia).

Colaborarea între cele șase țări urmărește să contribuie la eliminarea, în cele din urmă, a tuberculozei în spațiul Uniunii Europene, prin intervenții bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a tuberculozei și asigurării de asistență medicală integrată pentru grupuri de populație vulnerabile, cu acces dificil la servicii medicale.

În România, E-DETECT TB a urmărit depistarea activă a TB, în grupuri de populație vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus: oameni fără adăpost, utilizatori de droguri, populație cu acces dificil la servicii medicale și deținuți, din București și zone din Muntenia și Oltenia: județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova.

Activitățile de screening au fost realizate de către specialiști din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, prin intermediul unei caravane mobile dotate cu radiografie digitală, diagnostic asistat de computer și test de diagnostic molecular.

În urma examinărilor, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament și monitorizare, în concordanță cu ghidurile naționale în vigoare. Potrivit acestuia, pacientul diagnosticat cu tuberculoză trebuie izolat în unități medicale de specialitate timp de două săptămâni de la inițierea tratamentului, până ce boala nu mai este contagioasă.

EDETECT-TB a primit finanțare de la Comisia Europeană, prin Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente. Valoarea totală a proiectului, în țara noastră, este de 970.449 euro și este co-finanțat de către Ministerul Sănătății, care a alocat 612.069 de euro.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.