Adrian Streinu-Cercel: Nu mai sunt măști și costume de protecție în România

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutlui Matei Balș, a avertizat că nu mai sunt măști și costume de protecție în România și că va trebui demarată achiziția din import.

„Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a declarat Streinu-Cercel pentru Digi24.

Și Germania se confruntă cu o criză de măști medicinale, farmaciile și-au epuizat stocurile și nu primesc livrări noi. Cererea pentru măşti medicinale a crescut exploziv din cauza recentei epidemii de coronavirus, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Asociaţiei farmaciştilor germani.

În condițiile în care se estimează că zeci sau chiar sute de români vor sosi din Italia din regiunile unde este declarată epidemie cu noul coronavirus, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru spune că România are suficiente locuri pentru a plasa oameni în carantină, chiar și în cazul în care numărul acestora va crește. Persoanele plasate în carantină sunt ținute izolate 14 zile și sunt testate atât la momentul introducerii în carantină, cât și la ieșirea din carantină, după 14 zile, a precizat Nelu Tătaru.

Bilanţul epidemiei de pneumonie virală a ajuns luni 2.592 de decese în China continentală. Peste 77.000 de persoane au fost infectate în China continentală.

Circa 1.500 de contaminări şi 26 de decese au fost înregistrate în afara Chinei continentale în peste 25 de ţări şi teritorii, iar apariţia de noi focare de contagiune în Europa şi Orientul Mijlociu provoacă îngrijorare, scrie Agerpres.

Preocupate de răspândirea virusului în Iran (circa 40 de cazuri de contaminare şi 8 decese), mai multe state vecine şi-au închis graniţele sau au restricţionat comerţul cu Republica Islamică.

În Italia, o femeie vârstnică, suferind de cancer, care a contractat coronavirusul a murit duminică, acesta fiind al treilea deces raportat în această ţară, la un număr de 149 de persoane infectate. În nordul Italiei au fost impuse măsuri de izolare extinse.

În Coreea de Sud (763 de contaminări şi 7 decese), numărul cazurilor a crescut în ultimele zile, în special în oraşul Daegu (sud-est), unde sute de credincioşi ai unei secte creştine au fost contaminaţi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.