Adriana Pistol (MS): Regulile UE adoptate de Guvern privind certificatul digital european nu modifică utilizarea certificatului COVID din România

Regulile adoptate de România în privinţa certificatului digital european COVID-19 nu aduc niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, certificatului de testare sau de trecere prin boală care se aplică pe teritoriul naţional, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

„În legătură cu certificatul digital european. Aşa cum s-a mai vorbit în spaţiul public există o decizie a UE care aduce modificări la Regulamentul privind implementarea certificatului digital european în sensul în care sunt considerate acceptate la circulaţia transfrontalieră pe teritoriul UE acele certificate de vaccinare care, pentru persoanele care au doar dozele referitoare la schema completă, cum spunem noi, schema primară de vaccinare, care, în funcţie de tipul de vaccin poate să constea din o doză sau două doze, valabilitatea certificată este definită la 270 de zile, adică 9 luni. Acest lucru s-a implementat cu ocazia modificării ordonanţei iniţiale, privind adoptarea certificatului european pe teritoriul României. Altfel spus, la trecerea prin vama românească orice persoană va trebui să prezinte unul din certificatele digitale europene, dacă vine din spaţiul UE, spaţiul economic european şi Confederaţia elveţiană, care să constea fie din test PCR, valabil 72 de ore, aici nu s-a modificat nimic, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maxim 180 de zile, nici aici nu a intervenit nicio modificare, fie un certificat de vaccinare care, dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare, trebuie să fie valabil în această perioadă de 270 de zile”, a anunţat Adriana Pistol, vineri seara, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii.

Se discută la nivel european ca certificatul de vaccinare pentru doza booster să fie valabil până în iunie 2023

Secretarul de stat a adăugat că pentru cei care au şi doza booster această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene, dar se discută despre un termen de valabilitate până în luna iunie a anului viitor.

„O valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcţie de decizia finală a Comisiei Europene. În prezent, pentru cei care au şi doza booster, se discută la nivelul structurilor Comisie Europene despre o perioadă de valabilitate care ar putea să fie iunie 2023. Vom vedea dacă decizia finală emisă de Comisia Europeană va conţine acest termen, moment în care şi noi, ca stat membru, vom adopta în consecinţă termenul prevăzut în această decizie”, a precizat secretarul de stat.

Ca exemplu, Adriana Pistol a spus că, pe teritoriul României, orice persoană care vine dintr-o ţară europeană va fi verificată la graniţă dacă respectă una dintre cele trei cerinţe menţionate.

„Aşa cum este prevăzut în hotărârile CNSU actuale, este nevoie, pentru a fi exceptaţi de la carantinare, să prezinte aceste certificate în aceste perioade de valabilitate”, a explicat Adriana Pistol.

Secretarul de stat a adăgat că şi cetăţenii din România care doresc să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să ştie că există posibilitatea să li se verifice la graniţă certificatul de vaccinare şi trebuie să se asigure că el se află în valabilitatea prevăzută de Regulamentul european modificat.

„Respectiv valabilitate de 270 de zile pentru care au schemă primară de vaccinare, încă fără valabilitate la nivelul UE pentru cei care au booster. Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească înainte să facă acest lucru să se informeze despre regulile şi cerinţele de intrare în statele membre ale UE, deoarece unele dintre acestea au implementat deja, ca şi noi, astăzi, această modificare a Regulamentului european şi este bine să fie în cunoştinţă de cauză, astfel încât să nu li se impună măsuri restrictive stabilite de statul respectiv”, a declarat Adriana Pistol.

Secretarul de stat a subliniat că OUG adoptată joi de Guvern privind certificatul european digital „nu are niciun fel de impact şi nu aduce niciun fel de modificare asupra utilizării certificatului de vaccinare, certificatului de testare sau de trecere prin boală care este solicitat prin hotărâri ale CNSU pentru desfăşurarea diverselor activităţi pe teritoriul naţional”.

„Aici, nimic nu se schimbă prin adoptarea acestei ordonanţe”, a afirmat Adriana Pistol.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.