Adulții obezi care nu ajung la o greutate normală până la vârsta mijlocie au o probabilitate cu peste 20% mai mare de moarte timpurie – studiu

Adulții obezi care nu ajung la o greutate sănătoasă până la vârsta mijlocie prezintă un risc mai mare cu peste 20% de a muri de tineri, avertizează un studiu al oamenilor de știință chinezi. Cercetătorii de la Universitatea Huazhong au descoperit că o creștere în greutate între vârsta de 25 și 47 de ani sporește șansele unei morți timpurii din orice cauză cu 22%. Iar cei care continuă să se îngrașe și după 40 de ani sunt în pericol și mai mare.

Autorii studiului au descoperit și că persoanele care ajung la o greutate normală după ce au fost obezi, dar fac acest lucru abia după 40 de ani, prezintă un risc de deces timpuriu mai mare cu 30%.

 

O greutate normală este vitală în perioada vieții de adult

 

Studiul oamenilor de știință chinezi, publicat în British Medical Journal, a analizat datele a 36.051 cetățeni americani care aveau 40 de ani sau mai mult. Eșantionul a fost cântărit și măsurat la începutul cercetării și a furnizat date legate de greutate la 25 și 35 de ani. După o perioadă de observație de încă 12 ani, au fost înregistrate 10.500 de decese.

După excluderea factorilor care ar fi putut influența rezultatele, experții au descoperit că, în comparație cu persoanele cu o greutate sănătoasă, cei care au devenit obezi între 25 de ani și vârsta mijlocie prezentau un risc mai mare de deces precoce cu 22%. De asemenea, a fost observat un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiace. Per total, persoanele care au fost obeze pe parcursul întregii vieți adulte au prezentat cele mai mari riscuri – cu până la 72% pericol crescut de moarte timpurie.

Persoanele care au pierdut în greutate și au trecut de la a fi obezi la o greutate sănătoasă în aceeași perioadă nu prezentau niciun risc crescut.

În schimb, persoanele care au trecut de la obezitate la o greutate sănătoasă după vârsta mijlocie au prezentat un risc crescut cu 30% de deces timpuriu din cauza oricărei cauze și un risc crescut de 48% din cauza bolilor cardiace.

„Obezitatea constantă de-a lungul perioadei de maturitate, creșterea în greutate de la începutul perioadei de maturitate până la mijlocul acestei perioade și pierderea în greutate de la mijlocul perioadie de amturitate până la sfârșitul ei au fost asociate cu riscuri crescute de mortalitate. Rezultatele sugerează faptul că menținerea greutății normale de-a lungul perioadei de maturitate, în special prevenirea creșterii în greutate la începutul maturității, este importantă pentru prevenirea deceselor premature ulterior în viață”, au concluzionat autorii studiului.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.