Adunarea Generală a OMS, sub semnul pandemiei de COVID-19

Sediul OMS Geneva

Reprezentanți ai celor 194 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se vor întâlni virtual luni și marți, pentru cea de-a 73-a Adunare Generală a organismului ONU, iar pandemia de coronavirus se va afla în centrul discuțiilor, scrie BBC News.

În fiecare an, statele membre OMS se întâlnesc pentru Adunarea Generală a organizației, pentru a analiza activitatea organismului ONU și pentru a stabili prioritățile pentru anul următor.

Uniunea Europeană, alături de Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, se va afla în fruntea unui apel internațional pentru o analiză a modului în care a fost gestionată pandemia și ce lecții pot fi învățate. Purtătoarea de cuvânt a UE, Virginie Battu-Henriksson a declarat că este nevoie de răspunsuri la o serie de întrebări, în cadrul acestei analize.

”Cum s-a răspândit virusul? Care este epidemiologia din spatele pandemiei? Toate aceste aspecte sunt cruciale pentru a merge înainte și a evita o altă pandemie de acest tip”, a subliniat ea, atrăgând, însă, atenția că nu este cazul să ”aruncăm vina de la unii la alții”.

BBC News notează că Organizația Mondială a Sănătății va fi supusă, probabil, la presiuni privind modul de gestionare a pandemiei.

”Adunarea Generală a OMS este, întotdeauna, un moment pentru o analiză profundă” a OMS, a admis purtătoarea de cuvânt a organizației, dr. Margaret Harris. Însă ea a dat asigurări că organizația se va concentra în continuare pe conducerea răspunsului de ansamblu și pe găsirea de soluții, bazate pe știință, la această situație.

De la detectarea sa în China, în luna decembrie, noul coronavirus SARS-CoV-2 a infectat peste 4,5 milioane de oameni și a ucis peste 300.000.

 

O luptă geopolitică

 

OMS ar trebui să reprezinte interesele tuturor statelor sale membre în mod egal, dar se află în prezent în mijlocul unei lupte politice între China și Statele Unite. Aceasta a culminat luna trecută, când Statele Unite – cel mai mare contribuitor financiar la OMS – a oprit fondurile pentru organizație. Aceasta după ce președintele Donald Trump a acuzat organizația că nu a gestionat corect și chiar că a acoperit răspândirea virusului în China.

Organizația Mondială a Sănătății este un organism cu rol de consiliere și nu are dreptul să impună sau să oblige statele să ia măsuri sau să împărtășească informații.

În aceste condiții, la Adunarea Generală de anul acesta probabil că vor exista apeluri și pentru a acorda puteri sporite OMS, astfel încât inspectorii săi să poate intra în țările membre la debutul epidemiilor și să desfășoare investigații independente.

Devi Sridhar, profesor de sănătate publică globală la Universitatea Edinburgh, a explicat, însă, că situația este complicată: ”Marea provocare legată de epidemii este că nicio țară nu vrea să aibă una. Orice țară vrea să nege că există una și orice țară vrea să minimalizeze informațiile privind numărul de decese”.

În prezent, statele membre sunt obligate să notifice OMS în legătură cu apariția de boli pe teritoriul lor.

”Dacă OMS ar putea trimite misiuni tehnice internaționale, ale căror atribuții să nu fie să acuze, ci să identifice originea unei epidemii și să le ofere cele mai bune recomandări celorlalte state, aceasta ar putea un impact pozitiv”, a afirmat prof. Sridhar.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.