Geneva găzduiește, în perioada 20–28 mai 2019, a 72-a Adunare mondială a sănătății (WHA72). Adunarea mondială a sănătății este organismul decizional al OMS.
Subiectul principal rămâne, la fel ca la precedentele ediții, modul în care putem crea o lume mai sănătoasă, mai sigură și mai echitabilă. „Sănătate pentru toți” este obiectivul pe care îl urmărește Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – acoperirea universală cu servicii de sănătate.
Nou model operațional
În prima zi a WHA72, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS, a trecut în revistă principalele realizări (și nu sunt puține) din domeniul sănătății publice globale, din ultimul an. Cele mai importante, fără dubiu, sunt progresele obținute în acoperirea universală cu servicii de sănătate.
Dr. Tedros s-a adresat Adunării mondiale a sănătății cu cererea de aprobare a bugetului organizației. Acesta va susține noul program general de lucru OMS, adoptat anul trecut, care pune accentul pe rezultate și pe impactul acestora, în încercarea de a se desprinde de abordările birocratice din anii anteriori. „Noile procese sunt bazate pe cele mai bune practici de modernizare a organizației, reduc birocrația și ne permit să răspundem mai prompt. Am început deja să implementăm unele din aceste noi procese. Noul nostru model operațional are rolul de a ne ajuta să operăm ca o organizație unitară, aliniată orizontal și vertical, cu claritatea rolurilor și a responsabilităților la toate cele trei niveluri [național, regional și mondial], cu echipe agile, capabile să iasă dintr-o compartimentare strictă și să livreze rezultate”, a declarat directorul general OMS.
Principalele teme pe agenda WHA72
Dincolo de bugetul OMS pentru anii 2020–2021, între temele aflate pe agenda WHA72 se numără importante probleme de sănătate publică precum: eradicarea poliomielitei; strategia globală privind sănătatea, mediul și schimbările climatice; rezistența bacteriană la antimicrobiene; prevenirea și controlul bolilor netransmisibile; combaterea tuberculozei; promovarea sănătății refugiaților și migranților etc.
Vor mai fi discutate și subiecte precum implementarea agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, codul global de bune practici în recrutarea internațională a personalului din sănătate, strategia globală privind resursele umane în sănătate, siguranța pacientului, reforma OMS.
În ce privește acoperirea universală cu servicii de sănătate, nu vor lipsi discuțiile despre asistența medicală primară, lucrătorii sanitari comunitari sau despre accesul la medicamente și vaccinuri.
Ar fi bine sa fie STRATEGIE GLOBALA pentru MONITORIZARE globala a cat mai MULTOR patologii, probleme de sanatate.