Africa de Sud ar putea înregistra până la 50.000 de decese legate de COVID-19, potrivit unor estimări

Africa de Sud ar putea înregistra până la 50.000 de decese provocate de noul coronavirus şi până la trei milioane de infectări până la sfârşitul anului, în condiţiile în care iarna din emisfera sudică determină o rată mai mare de infectare, au estimat joi oameni de ştiinţă şi statisticieni.

Ţara a raportat deja cel mai mare număr de infecţii şi decese de pe continent, cu peste 18.000 de cazuri identificate de COVID-19 şi 339 de decese, însă măsurile restrictive impuse la nivel naţional în urmă cu şase săptămâni au încetinit răspândirea virusului, relatează Reuters citată de Agerpres.

Cu toate acestea, oameni de ştiinţă şi statisticieni angajaţi de Ministerul Sănătăţii din Africa de Sud pentru a oferi un model al răspândirii bolii au declarat că ţara ar putea înregistra între 35.000 şi 50.000 de decese provocate de coronavirus până în luna noiembrie.

„Nu am trecut de vârful epidemiei”, a declarat unul dintre experţi, Harry Moultrie, într-o prezentare televizată.

„Avem, de asemenea, câteva îngrijorări semnificative potrivit cărora, din cauza atenţiei asupra COVID-19, s-ar putea compromite alte domenii, precum lupta împotriva HIV şi a tuberculozei”, a mai spus el.

Modelele, care iau în calcul cele mai optimiste şi pesimiste scenarii, prezintă 3 milioane de cazuri posibile de coronavirus până în noiembrie, în timp ce numărul de paturi de spital solicitate ar ajunge la 45.000, de zece ori peste numărul disponibil în prezent de locuri la terapie intensivă.

Unul dintre modele arată că măsurile restrictive au redus rata de infectare cu 60%, şi că, de la începutul lunii mai, când a început relaxarea restricţiilor, procentul a scăzut la 30%.

„Prin instituirea de măsuri restrictive creăm o barieră fizică care împiedică răspândirea virusului”, a declarat ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize.

„Măsurile au avut o valoare anume. Acum încercăm trecerea la o strategie uşor diferită, o abordare ajustată în funcţie de riscuri”, a mai spus el.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.