Agenția Europeană a Medicamentului a dezvoltat o platformă pentru abordări terapeutice în rezistența la antimicrobiene

Aproximativ 700.000 de persoane mor în fiecare an în întreaga lume din cauza infecțiilor rezistente la medicamente, potrivit unui raport din aprilie 2019 realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Un scenariu alarmant arată însă că s-ar putea ajunge la zece milioane de decese la nivel mondial până în anul 2050, dacă nu se vor lua măsuri pentru stoparea acestei creșteri. Aproximativ 2,4 milioane de oameni ar putea muri în țările cu venituri ridicate dacă nu va exista un efort susținut care să vizeze rezistența antimicrobiană, se arată în același raport.

 

Forum dedicat producătorilor de antimicrobiene

 

Emergența crescută a bacteriilor rezistente la antimicrobiene amenință tratamentul eficient al pacienților cu boli infecțioase. Pentru a veni în întâmpinarea acestei probleme, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a deschis un forum prin intermediul Grupului de inovare (ITF), care este dedicat tuturor producătorilor de medicamente care lucrează în abordări terapeutice pentru tratamentul sau prevenirea infecțiilor bacteriene și fungice.

EMA arată că stimularea dezvoltării de noi medicamente pentru tratarea infecțiilor bacteriene sau fungice rezistente reprezintă o prioritate pentru Agenție și rețeaua europeană de reglementare a medicamentelor.

ITF este un forum de dialog între autoritățile de reglementare și dezvoltatorii de terapii, metode și tehnologii emergente inovatoare, în stadiile incipiente ale cercetării și dezvoltării, se arată într-un comunicat al EMA.

 

Interacțiune precoce și discuții ample

 

În privința medicamentelor inovatoare însă, ITF este de obicei rezervat. Având în vedere amenințarea din ce în ce mai mare – pentru sănătatea publică – cauzată de rezistența antimicrobiană și necesitatea de noi tratamente, EMA invită toți dezvoltatorii care lucrează la medicamente pentru tratamentul sau prevenirea infecțiilor microbiene care pun viața în pericol să intre într-un dialog precoce cu Agenția pentru a ajuta consolidarea direcției de dezvoltare a medicamentelor pentru noile antimicrobiene.

ITF va facilita o interacțiune timpurie și discuții ample între inovatori și autoritățile de reglementare, ceea ce va ajuta dezvoltatorii să se orienteze și să folosească instrumente de reglementare formale, cum ar fi recomandările științifice ale EMA. Serviciul este gratuit și orice medicament nou pentru tratamentul unei infecții fungice sau bacteriene amenințătoare sau debilitante va fi luat în considerare în cadrul ITF.

Această platformă pentru dialogul timpuriu va contribui, în cele din urmă, la prioritizarea și accelerarea dezvoltării medicamentelor antimicrobiene, care este în conformitate cu Rezoluția Parlamentului European din 13 septembrie 2018 privind „Planul european de acțiune One Health împotriva rezistenței antimicrobiene”.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.