Zilele trecute, consiliul de conducere al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) s-a reunit pentru prima dată la noul sediu din Amsterdam. De la 11 martie, EMA își desfășoară activitățile din clădirea Spark din Amsterdam Sloterdijk, care va găzdui Agenția până la finalizarea sediului permanent, din Amsterdam Zuidas, aflat în prezent în construcție. Discuțiile din cadrul întâlnirii consiliului de conducere al EMA au vizat, printre altele, impactul potențial al Brexit-ului asupra stocurilor de medicamente și asupra lanțului de furnizare de medicamente în Europa.
În acest sens, Agenția Europeană a Medicamentului s-a angajat să publice în cel mai scurt timp un ghid pe bază de întrebări și răspunsuri care să informeze profesioniștii din sistemele de sănătate, dar și pacienții și publicul larg cu privire la pregătirile pe care autoritățile europene le fac pentru a asigura continuitatea stocurilor de medicamente în contextul unui Brexit fără acord.
Una din măsuri luate de EMA pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu medicamente a statelor europene în contextul Brexitului a fost publicarea unor exceptări de la regula care impunea efectuarea controlului de calitate al seriei într-un alt stat membru UE sau al Spațiului Economic European (SEE) pentru medicamentele de uz uman importate în UE. Această derogare permite, în anumite condiții și pentru o perioadă limitată de timp, ca deținătorii autorizațiilor de punere pe piață să se bazeze pe testele de control al calității efectuate în Marea Britanie, pentru a evita întârzierile în aprovizionarea cu medicamente produse de găsirea și contractarea unor alte centre de testare.
Un alt subiect important ține de faptul că EMA funcționează în acest moment la capacitate redusă – Agenția a pierdut un sfert din personal în procesul de mutare al sediului de la Londra la Amsterdam. Asta înseamnă că o parte din procesele neesențiale sunt în acest moment întârziate, pentru ca activitățile principale ale Agenției – care țin de evaluarea, autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman – să funcționeze la parametri optimi. Pe măsură ce Agenția își va reface personalul, departamentele nonesențiale își vor relua treptat activitatea la capacitate optimă, a anunțat EMA.