Agenția Europeană a Medicamentului recomandă noi măsuri în vederea evitării erorilor de dozare a medicamentelor care conțin metotrexat

Comitetul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) responsabil pentru evaluarea problemelor de siguranţă a medicamentelor de uz uman (PRAC) recomandă noi măsuri în vederea evitării erorilor de dozare care au dus la administrarea incorectă a medicamentelor care conțin metotrexat, administrat zilnic în loc de săptămânal la unii pacienți.

Printre noile măsuri se numără impunerea de restricții cu privire la persoanele care pot prescrie aceste medicamente, introducerea de atenționări mai vizibile pe ambalaj și transmiterea de materiale educaționale către pacienți și profesioniștii din domeniul sănătății.

În plus, pentru a-i sprijini pe pacienți sa urmeze regimul de administrare o dată pe săptămână, comprimatele de metotrexat destinate utilizării săptămânale se vor ambala în blistere și nu în flacoane (sau tuburi).

Metotrexatul este indicat în tratarea bolilor inflamatorii și a unor forme de cancer. În cazul administrării în tratamentul bolilor inflamatorii, precum artrita și psoriazisul, acesta se utilizează o dată pe săptămână, spre deosebire de administrarea în anumite tipuri de cancer, când este necesară o doză mult mai mare iar medicamentul se ia mai frecvent.

Erorile de prescriere sau eliberare a medicamentelor cu metotrexat, precum și înțelegerea greșită a schemei de administrare, au dus la situatii în care pacienți cu boli inflamatorii au utilizat medicamentul zilnic în loc de săptămânal, cu consecințe grave, inclusiv decese.

Deși riscul de dozare eronată a medicamentelor care conțin metotrexat este bine cunoscut și în ciuda unei serii de măsuri deja aplicate, astfel de erori se raportează în continuare.

PRAC a analizat dovezile avute la dispoziție și a recomandat instituirea de măsuri suplimentare pentru reducerea erorilor, astfel încât beneficiile medicamentelor care conțin metotrexat să depășească în continuare riscurile asociate. Aceste măsuri au fost stabilite după consultarea pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății.

 

Măsuri de prevenire a erorilor de dozare cu metotrexat

 

  • prescrierea medicamentelor care conțin metotrexat să fie permisă numai medicilor cu experiență în administrarea acestora;
  • profesioniștii din domeniul sănătății să se asigure ca pacienții sau personalul de îngrijire sunt capabili sa respecte schema de administrare o dată pe săptămână;
  • pentru evitarea confuziei, din Informațiile despre medicament ale formei farmaceutice „comprimate” sa se elimine recomandările de divizare a dozelor;
  • pe ambalajul tuturor medicamentelor care conțin metotrexat destinate administrării o dată pe săptămână, să se introducă o atenționare vizibilă privind modul de utilizare a medicamentului; • la eliberarea medicamentelor cu metotrexat cu administrare orală, să li se înmâneze pacientilor un card care să evidențieze administrarea o dată pe săptămână, în bolile inflamatorii;
  • profesioniștilor din domeniul sănătății să li se transmita materiale educaționale referitoare la medicamentele cu metrotrexat cu administrarea orală, pe baza cărora sa își vor consilieze pacienții;
  • comprimatele sa fie ambalate în ambalaje tip blister și nu în flacoane (sau tuburi), pentru a sprijini pacienții să respecte regimul de administrare o dată pe săptămână.

 

Metotrexat prescris greșit în România

 

Luna aceasta, doi medici din Iași au fost găsiți vinovaţi de culpă medicală după ce i-au recomandat unei paciente un medicament ce conține metotrexat în dozaj prea mare. Femeia a luat de două ori pe zi tratamentul pentru poliartrită reumatoidă, deşi trebuia să o facă de doar două ori pe săptămână.

După cinci zile, aceasta a fost internată în spital. Decizia judecătorilor nu este definitivă.

De asemenea, Colegiul Medicilor le-a dat o mustrare celor doi medici de familie, după ce pacienta a depus o plângere.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.