Agenția Europeană de Mediu, anunț cumplit: Majoritatea europenilor se confruntă cu risc de cancer. Care este cauza menționată de autorități

Bisfenolul A (BPA) – unul dintre principalii perturbatori endocrini – este prezent în 92% din rândul europenilor şi reprezintă un potenţial pericol pentru sănătatea publică, potrivit unui comunicat al Agenţiei Europene de Mediu (AEM), publicat joi.

„În cadrul unei iniţiative recente de biomonitorizare umană, HEM4EU, BPA a fost detectat la 92% dintre participanţii adulţi din unsprezece ţări europene”, a transmis AEM.

La bază stă un studiu realizat în aprilie de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a revizuit drastic în scădere doza zilnică maximă de bisfenol A considerată sigură pentru consumatori.

Potrivit Agenției, „în cele 11 ţări care au participat la iniţiativa de biomonitorizare a BPA, nivelul de depăşire a variat între 71% şi 100%”.

Majoritatea europenilor, cu risc de cancer

Bisfenolul  – prezent de mult timp în produse de largă utilizare precum sticlele sau ambalajele de plastic – este suspectat de a fi legat de o gamă largă de tulburări şi boli, cancer de sân, infertilitate etc., din cauza perturbărilor hormonale pe care le provoacă; astfel, în unele țări europene, acesta este interzis la folosire în cazul recipientelor alimentare iar Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au restricţionat utilizarea acestuia şi menționează restricţii mai drastice, care însă nu sunt încă puse în aplicare.

Dezbaterile vizează doza la care bisfenolul A devine periculos: EFSA consideră că doza este mult mai mică decât se credea anterior, împărţind-o la 20.000 faţă de o scală anterioară, opinie contestată însă de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Bisfenolul A şi doi dintre înlocuitorii săi, bisfenol S şi F, măsuraţi între 2014 şi 2020 în urina a 2.756 de adulţi din 11 ţări

Potrivit organismului european de supraveghere a mediului, nu există nicio îndoială că expunerea la BPA „depăşeşte cu mult nivelurile acceptabile de siguranţă pentru sănătate (…) reprezentând un potenţial risc pentru sănătatea a milioane de oameni”.

Conforma datelor analizate, nivelurile minime depăşite s-au înregistrat în Elveţia( 71%), în timp ce în Franţa, Luxemburg şi Portugalia le-au depăşit în 100% din cazuri, avertizează AEM.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.