Agenția Europeană pentru Medicamente, undă verde pentru două noi terapii împotriva COVID-19

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a emis, joi, un aviz pozitiv cu privire la două tratamente împotriva COVID-19,  identificate de Comisie ca fiind terapii promițătoare în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19. Ambele sunt tratamente care se utilizează în stadiile timpurii ale infecției și sunt pe bază de anticorpi monoclonali antivirali.

Este vorba despre Ronapreve și Regdanvimab.

„Având în vedere creșterea numărului de infecții COVID-19 în aproape toate statele membre, este încurajator faptul că mai multe tratamente promițătoare se află în curs de dezvoltare în cadrul Strategiei noastre privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19. Astăzi facem un important pas înainte către obiectivul pe care ni l-am propus de a autoriza până la cinci tratamente noi în UE înainte de sfârșitul anului”, a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Comisarul european a subliniat că vaccinarea rămâne în continuare „instrumentul-cheie pentru combaterea COVID-19, pentru protecția împotriva infecției, spitalizării, decesului și a consecințelor pe termen lung ale bolii”.

„Deși UE are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cetățenii continuă să se îmbolnăvească și să aibă nevoie de tratamente sigure și eficace pentru a combate infecția și a îmbunătăți nu numai perspectivele de recuperare mai rapidă, ci și cele de supraviețuire”, a transmis comisarul european.

De asemenea, spune Stella Kyriakides, „în cadrul Strategiei noastre privind mijloacele terapeutice, sprijinim statele membre în vederea accesului la medicamente noi prin intermediul achizițiilor publice comune la nivelul UE”.

Două acorduri de achiziții publice au fost deja încheiate până în prezent și se află în curs negocieri pentru mai multe mijloace terapeutice împotriva COVID-19, fiind evaluate în prezent de către EMA.

„Statele membre pot deja să recurgă la contractul nostru pentru 55 000 de tratamente cu Ronapreve. EMA evaluează în prezent alte șase medicamente care ar putea primi autorizația în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor. Progresele rapide realizate în cadrul ambițioasei Strategii privind mijloacele terapeutice ne arată ce poate oferi o uniune europeană a sănătății. Progresul pandemiei în întreaga UE arată cât de fragilă este încă situația și cât de important este ca pacienții afectați de COVID-19 să aibă acces la tratamente sigure și eficace. Însă această evoluție demonstrează și mai mult faptul că trebuie să continuăm campania de vaccinare, în special în statele membre cu rate de vaccinare scăzute. Vaccinarea este singura metodă preventivă care poate asigura ieșirea din criză”, a mai spus comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Strategia UE privind mijloacele terapeutice vizează crearea unui portofoliu larg de mijloace terapeutice împotriva COVID-19 cu scopul de a dispune de trei până la cinci mijloace terapeutice noi până la sfârșitul anului. Ea cuprinde întregul ciclu de viață al medicamentelor, de la cercetare, dezvoltare, selectarea celor promițătoare, aprobare reglementară rapidă, fabricare și punere la dispoziție pe scară largă, până la utilizarea finală.

O primă listă de cinci mijloace terapeutice promițătoare a fost publicată în iunie 2021. În Octombrie 2021, Comisia a realizat o acțiune-cheie prin crearea unui portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențiale împotriva COVID-19. Lista este stabilită pe baza unor avize științifice independente și cuprinde în principal mijloacele terapeutice potențial eficace împotriva COVID-19 care au șanse mari să fie autorizate și, prin urmare, să fie disponibile curând pe piața europeană. Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienții din întreaga UE, cu condiția ca siguranța și eficacitatea lor să fie confirmate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Atât Ronapreve cât și Regdanvimab au fost incluse pe lista Comisiei de cinci mijloace terapeutice promițătoare în iunie 2021, solicitând autorizația de introducere pe piață în octombrie 2021.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.