Agenția Națională a Medicamentului a finalizat în 6 luni aproape tot atâtea dosare ca în tot anul trecut

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a finalizat, în prima jumătate a anului,  2.336 de dosare. Prin comparație, în tot anul 2018  au fost finalizate 2.440 de dosare.

Număr record de dosare finalizate în cadrul procedurii naționale de autorizare

 

Cele mai multe dosare finalizate de ANMDMR în primul semestru al acestui an (1.186) sunt în cadrul procedurii  naționale de autorizare – autorizări și reînnoiri – cu peste 1.000 mai multe decât în tot anul 2018.

De asemenea,  276 de dosare au fost finalizate în cadrul procedurii de autorizare europene, adică 46 de dosare pe zi  (aici trendul este descendent față de anul precedent, când au fost finalizate, în medie, 55 de dosare pe zi), 58 de dosare de Evaluare a Tehnologiilor de Sănătate (HTA), 79 de dosare de studii clinice.  Restul dosarelor finalizate sunt  de inspecție farmaceutică (92 – BPD & GMP, 645 – farmacii).

La capitolul dosare în lucru, în iulie 2019, ANMDMR mai avea 278 de dosare întârziate în cadrul procedurii naționale de autorizare (față de 1.415 dosare întârziate în luna ianuarie), 21 de dosare de HTA (comparativ cu 66 în ianuarie), 86 de dosare de studii clinice (față de 127 în ianuarie) și 16 dosare BPD & GMP ( comparativ cu 53 în ianuarie).

 

Instituția, restructurată recent

 

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a fost restructurată recent. Potrivit noii legi, publicate în Monitorul Oficial, ANMDMR,  se finanțează din venituri proprii, realizate din încasarea tarifelor percepute conforme legislației, și din subvenție acordată de la bugetul de stat. Instituția nu poate avea mai mult de 500 de angajați, iar la conducere trebuie să fie un președinte și doi vicepreședinți.

„Încrezători și cu forțe proaspete, începem o nouă etapă a existenței instituției, sub denumirea de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Consolidându-ne statutul de autoritate națională competentă în domeniul medicamentului de uz uman și dispozitivelor medicale, activând cu simț etic și civic astfel încât toți pacienții români să aibă acces la tratamente inovatoare, noua direcție a Agenției se va concentra asupra următoarelor aspecte: recuperarea întârzierilor și crearea unui cadru predictibil (în concordanță cu termenele stipulate în legislație); transparentizarea activității; implementarea planului de reorganizare și eficientizarea unor fluxuri de lucru; comunicarea cu toate părțile interesate (industria farmaceutică, asociații de pacienți, alte instituții ale statului și alte state membre ale Uniunii Europene)”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ANMDMR. 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.