Agenţia Naţională de Transplant: Organe şi ţesuturi pentru opt persoane, recoltate de la doi donatori

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant au anunţat că opt persoane au beneficiat de transplant de organe şi ţesuturi de la două persoane aflate în moarte cerebrală.

Astfel, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, familia unui pacient de 51 de ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi. Trei pacienţi au primit viaţă prin transplant de ficat şi rinichi, iar alţi doi se vor bucura de vedere prin transplant de cornee.

“Echipa de coordonare a spitalului din Oradea (Dr. Ştefan Pataki, Dr. Simona Mirt, Dr. Silviu Turcus, as. Emese Szabo, as. Aurelia Cheregi) a făcut dovada profesionalismului şi, alături de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, au transmis mai departe flacăra speranţei”, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

În acelaşi timp, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, familia unui copil de 13 ani, a ales să doneze, fiind prelevate ficatul şi rinichii, astfel că alţi trei tineri vor trăi datorită gestului lor.

“Alături de familia îndurerată s-a aflat echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Tg. Mureş (Dr. Mihai Morariu, kdp, şi as. Andrei Burghelea, coordonator transplant). Aceleași echipe ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, au realizat prelevarea ficatului şi rinichilor”.

Dr. Guenady Vatachki, coordonator echipă prelevare ficat, IC Fundeni a declarat că „traversăm o perioadă cu nişte restricţii extraordinare, impuse de pandemia COVID 19, în care se fac eforturi deosebite din partea echipelor medicale şi a unităţilor sanitare astfel încât activitatea de transplant să continue, iar cei care au nevoie de un transplant să nu piardă o şansă la viaţă. Mobilizarea tuturor este maximă în momentul în care se primeşte anunţul că există un acord pentru donare. Împreună cu colegii mei (Dr. Alexandru Onofrei, Dr. Răzvan Lazea şi as Marius Păun) am realizat 2 prelevări de ficat într-un interval de 8 ore: la Oradea, apoi la Tg. Mureş. Ambele interevenţii au decurs normal, fiind încheiate cu succes. Au fost ore intense, ţinând cont de contextul actual şi de toate măsurile de prevenţie împotriva SARS-CoV2 pe care echipele implicate în transplant le-au implementat”.

Astfel,  cu ajutorul Serviciilor de Ambulanţă şi a Ministerului Afacerilor de Interne, echipele medicale şi organele au fost transportate în siguranţă şi în timp util.

De la Oradea, ficatul a ajuns la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, unde echipa chirurgicală condusă de Dr. Doina Hrehoreţ a realizat intervenţia de transplant hepatic.

Ficatul prelevat la Tg. Mureş a fost trimis la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi şi s-a transplantat de către echipa condusă de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu. De asemenea, de la ICUTR Cluj, Dr. Andrei Tomuta si Dr. Dan Pop au realizat intervenţiile de recoltare a rinichilor, aducând speranţă la o viaţă mai bună pentru alţi patru pacienţi.

Corneea se va transplanta la Spitalul „Sf.Spiridon” Iași”.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.